În primul trimestru al lui 2019, autorităţile române au capturat peste 36 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor centralizate de către stopcontrabanda.ro şi publicate vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în primele trei luni ale anului de către autorităţile române se ridică la peste 18 de milioane de lei.

Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, piaţa neagră a continuat să crească, potrivit directorului juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco România, Ileana Dumitru.

”În ciuda faptului că autorităţile de la frontieră au reuşit să crească cu 50% valoarea capturilor de ţigarete faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră a continuat să crească. Consumul mare de ţigarete de contrabandă nu poate fi combătut decât prin măsuri ferme atât la graniţă cât şi în punctele de vânzare din interiorul ţării. În caz contrar, având în vedere creşterea bruscă recentă a accizei, unii consumatori vor alege în continuare produsele de pe piaţa neagră, la jumătate de preţ dar nesupuse niciunui control de calitate”, a declarat Ileana Dumitru.

”Stop contrabanda” este o campanie a companiei British American Tobacco care îşi propune informarea constantă a cetăţenilor şi autorităţilor asupra efectelor contrabandei cu ţigarete.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est, în contextul în care are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic. Totodată, traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro, potrivit stopcontrabanda.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.