Averea românilor a crescut cu 9% anul trecut, o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest, de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, iar bunăstarea globală a atins un nou record, pe fondul pandemiei, arată un raport al Boston Consulting Group (BCG). Până la sfârşitul deceniului, China va depăşi SUA şi va ţara cu cea mai mare concentraţie de persoane a căror avere individuală depăşeşte 100 milioane dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bunăstarea financiară globală a înregistrat un nou record în 2020, în creştere cu 8,3%. Pe fondul pandemiei Covid-19, performanţa puternică a pieţei bursiere şi creşterea economiilor de către persoanele fizice au alimentat un progres al bunăstării”, potrivit unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG).

Această evoluţie este în contrast cu impactul recentelor crize globale: în timpul crizei din 2008, bunăstarea financiară globală a scăzut cu 7,8% şi a stagnat când a izbucnit bula dot-com din 2002, relevă raportul.

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% faţă de 2019, calculată la o monedă constantă. Este o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include şi Ţările Baltice şi Rusia, se arată în raportul BCG, Global Wealth Report.

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puţin polarizată decât în ​​alte părţi ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deţine mai puţin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală. În acelaşi timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% faţă de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est”, a declarat Nimrod Pais, director general şi partener BCG.

Datele din raport arată că alocarea activelor româneşti este caracterizează de o  creştere puternică a asigurărilor de viaţă şi a pensiilor, iar ponderea acţiunilor este mult mai mică decât la nivel global sau în alte părţi ale Europei de Est. Ponderea numerarului şi a depozitelor este cu mult sub media est-europeană, dar se menţine la media globală, ceea ce reflectă o piaţă de economii puţin mai avansată decât a vecinilor României din estul Europei, a declarat Pais.

Raportul, intitulat Global Wealth 2021: When Clients Take the Lead, arată că, în 2020, mulţi clienţi care folosesc serviciile de administrare a averii au ales investiţiile alternative în goană după randamente mai bune, în detrimentul obligaţiunilor cu randamente mici. Ca parte a acestei tendinţe, activele reale, reprezentate în principal de proprietăţile imobiliare, au atins un maxim istoric de 235 trilioane de dolari. Cu toate acestea, Asia, care deţine cea mai mare concentraţie de avere în active reale (84 trilioane de dolari, 64% din totalul regional), va avea parte de o creştere a activelor financiare ce va depăşi creşterea activelor reale (7,9% faţă de 6,7%) în următorii ani. Fondurile de investiţii asiatice, cu excepţia Japoniei, vor înregistra cea mai rapidă creştere a clasei de active financiare, cu o rată de creştere anuală compusă (CAGR) de 11,6% până în 2025.

Conform raportului, America de Nord, Asia (cu excepţia Japoniei) şi Europa de Vest vor fi principalii generatori de bunăstare financiară la nivel global, reprezentând 87% din noua creştere a bunăstării financiare la nivel mondial, din prezent până în 2025. BCG preconizează că, datorită creşterii financiare înregistrată de Asia, până în 2023 Hong Kong îi va lua locul Elveţiei ca lider de piaţă pentru administrarea bunăstării transfrontaliere.

În ceea ce priveşte România, BCG prognozează că segmentele de avere financiară vor rămâne stabile în următorii cinci ani, cu o creştere lentă a celui mai bogat segment şi o scădere foarte lentă a celui cu o avere sub 250.000 de dolari.

Categoria bunăstării „ultra” – persoane a căror avere individuală depăşeşte 100 de milioane de dolari - s-a extins în 2020, 6.000 de persoane alăturându-se grupului de 60.000 de oameni, înregistrând  o creştere de 9% de la un an la altul, începand  din 2015. În prezent, categoria deţine o avere combinată de 22 trilioane de dolari în investiţii, reprezentând 15% din totalul lumii.

Potrivit BCG, China urmează ca, până la sfârşitul deceniului, să depăşească SUA, fiind ţara cu cea mai mare concentraţie a categoriei „ultra”. Dacă averea investibilă continuă să crească la rata anuală actuală de 13%, China va găzdui 10,4 trilioane de dolari în active ultra până în 2029, mai mult decât orice altă piaţă din lume. SUA se va situa imediat sub China, cu un total estimat de 9,9 trilioane de dolari până în 2029.

Şi categoria „ultra” se schimbă, odată cu creşterea segmentului generaţiei următoare. Aceste persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, au orizonturi de investiţii mai largi, un apetit mai mare pentru risc şi manifestă adesea dorinţa de a-şi utiliza averea pentru a crea un impact pozitiv asupra societăţii, dar şi pentru a obţine profituri solide. Mulţi administratori de avere nu sunt încă pregătiţi să îi asiste noua categorie „ultra”.

Pieţele ce înregistrează o creştere ridicată reprezintă o oportunitate, însă administratorii de avere trebuie să construiască şi să înţeleagă diferenţele locale şi schimbările demografice cheie. De exemplu, femeile reprezintă acum 12% din categoria „ultra”, majoritatea provenind din SUA, Germania şi China. Segmentul de generaţie următoare va fi, de asemenea, un factor influent al creşterii viitoare în următorul deceniu. Indiferent dacă este vorba despre un client cu nevoi simple sau cu o valoare netă extrem de mare, managerii trebuie să ofere un serviciu personalizat pentru a surprinde în mod eficient următorul val de creştere.

Bunăstarea financiară este definită ca avere totală, excluzând activele imobiliare cum ar fi bunurile imobiliare, bunurile durabile de consum, pasivele, aurul nemonetar şi alte metale, deţinute de persoane fizice adulte.

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963. BCG oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale - şi scopuri de afaceri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.