Programul "Prima Casă" a fost bine construit de la început, dar acum trebuie schimbat pentru că nu mai are integral un rol social, a declarat sâmbătă directorul Direcţiei de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, el precizând că prin acest program se dau în prezent credite inclusiv pentru case de vacanţă sau pentru apartamente de 300.000 euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eu, personal, găsesc că, în forma care este în momentul de faţă, el trebuie schimbat. El trebuie să se adreseze în mod special celor care au resurse mai puţine şi să nu fie pentru case de vacanţă. Acum este şi pentru case de vacanţă bine-merci. Juniorul familiei ia creditul şi cumpără o locuinţă la Mangalia, la Poiana Braşov. E voie! Nu există nicio interdicţie. Aşa cum, în momentul de faţă, sunt folosite de multe ori creditele pentru Prima casă pentru apartamente şi alte locuinţe mult mai scumpe, făcându-se numai un arbitraj de dobândă decât plafonul creditului”, a declarat directorul Direcţiei de Stabilitate financiară din BNR, Eugen Rădulescu, la un seminar organizat la Sinaia, de Consiliul Concurenţei şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Astfel, creditul este dat pentru locuinţe obişnuite de 70-80.000 de euro şi sunt cumpărate apartamente de 300.000 euro, din care creditul pentru "Prima Casă" este de 60.000 de euro.

”Creditul Prima casă ar trebui să aibă, mai degrabă un caracter social, să-i ajute pe cei care nu se pot împrumuta în condiţiile pieţei şi care vor să cumpere ceva mic. Trebuie spus totuşi că Prima casă, aşa cum este, s-a dovedit a fi extrem, extrem de bun ca produs de creditare. Rata de neperformanţă la Prima casă este foarte, foarte scăzută. E cu mult mai scăzută decât la orice alt credit, undeva la zero virgulă ceva la sută, aproape că nu există neperformanţă la Prima casă. Şi e de mirare, pentru că el nu e folosit doar în scop social”, subliniază reprezentantul BNR.

BNR discută pe marginea acestui subiect de mai bine de un an cu Ministerul de Finanţe şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

”BNR nu se poate amesteca într-un program guvernamental”, a adăugat directorul din BNR.

Doar 25% din fondurile alocate pentru programul Prima Casă mai sunt disponibile, programul având un buget de 2 miliarde de lei.

În primele opt luni ale anului au fost acordate peste 16.000 de garanţii.

Peste 220.000 de români au accesat un credit prin “Prima Casă” de la începutul programului. Anul acesta, Guvernul a redus cu 500.000 lei suma acordată pentru garantarea împrumuturilor, faţă de anul trecut. Banii alocaţi pentru acest an acoperă achiziţia a 20.000 de locuinţe, cu 5.000 mai puţine decât în 2017.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.