Proiectul de investiţii "Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Sighetu Marmaţiei - Vişeu de Sus – Borşa" a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, Hotărârea de Guvern în acest sens fiind adoptată în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, 27 mai, a fost adoptată Hotărârea  de Guvern prin care proiectul de investiţii 'Conductă de transport gaze naturale pe direcţia Sighetu Marmaţiei - Vişeu de Sus – Borşa' a fost declarat proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale", a informat Ministerul Economiei.

Declararea proiectului de investiţii de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale va genera crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, precum şi crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori. De asemenea, va avea un impact pozitiv asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) şi va stimula atragerea  de investiţii şi de afaceri conexe (producători/distribuitori de materii prime, materiale, utilaje/echipamente şi servicii necesare implementării proiectului), arată ministerul.

În prezent în zona Maramureş nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuinţelor, a spaţiilor comerciale şi a obiectivelor socio-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni şi gaze lichefiate.

"Trebuie menţionat faptul că zona Maramureş este o zonă axată pe turism, care beneficiază de locuri de cazare în hoteluri de 2, 3 şi 4 stele, precum şi o variată reţea de pensiuni turistice şi agroturistice, baze de tratament şi săli de sport pentru medicina recuperatorie. Astfel, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esenţial, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor, cât şi în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viaţă. Asigurarea tuturor utilităţilor în mediul rural, va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă şi în consecinţă dezvoltarea economico - socială a judeţului", precizează ministerul.

Prin realizarea conductei Sighetu Marmaţiei – Vişeul de Sus – Borşa,  se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării (zona de consum Maramureş), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), se asigură astfel alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcţii.

Conducta Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanţă naţională, aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcţia Borşa – Vatra Dornei se va asigura alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din 2 direcţii şi echilibrarea sistemului national de transport gaze naturale.

"Infrastructura de transport gaze naturale reprezintă un factor important, iar Transgaz SA se află actualmente în faţa unei provocări majore: dezvoltarea - în cel mai scurt timp posibil - a unor culoare de transport gaze naturale care să asigure atât gradul necesar de interconectivitate la nivel European, echilibrarea sistemului naţional de transport gaze, cât şi potenţial suficient de transport gaze naturale pentru valorificarea resurselor pe piaţa autohtonă şi pe cea regională. Astfel, prin aprobarea acestui proiect au fost indentificate potenţiale beneficii în ceeea ce priveşte asigurarea - prin transport al gazelor naturale - a unei surse  de energie suplimentară în aceasta zonă şi, implicit, diversificarea surselor de energie în zona de nord a ţării", mai arată ministerul. 

De asemenea va fi îndeplinit criteriul siguranţei şi continuităţii aprovizionării acestei zone sărace în resurse energetice cu sursă de energie. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a zonei conduce la protejarea fondului forestier prin diminuarea consumului de lemn şi la scăderea nivelului  poluării mediului, deoarece fiind faptul că gazele arse provenite din consumul gazelor naturale conţin mai puţine noxe decât cele rezultate din arderea combustibililor solizi. 

Reglementările promovate prin acest act normativ au impact asupra reducerii termenelor de implementare a proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale şi asigură dezvoltarea infrastructurii energetice din România. Stabilirea unui cadru legal specific pentru proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale se fundamentează pe faptul că acest tip de proiecte sunt investiţii cu impact major asupra funcţionării Sistemului Naţional de Transport Gazelor Naturale, atât în plan naţional, cât şi regional şi implică multiple particularităţi. Proiectul corespunde cerinţelor Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, care stabileşte cadrul naţional pentru susţinerea Agendei 2030 şi implementarea setului de 17 obiective de dezvoltare durabilă. 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.