Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Adrian Veştea, şi chestorul de poliţie Tiberiu Gim Giurea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, au semnat, marţi, contractul de finanţare pentru proiectul de importanţă strategică “SAFE” - Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă, finanţat prin Programul Interreg IPA România - Serbia 2021-2027.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin finanţarea acestui proiect, vom contribui semnificativ la dezvoltarea unui cadru de cooperare între cele două state, în vederea reducerii criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale, consolidând, totodată, securitatea şi protejarea lanţurilor de aprovizionare”, a precizat ministrul Dezvoltării, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Devoltării, proiectul, în valoare de 13,8 milioane de euro, va consolida capacitatea instituţională a autorităţilor implicate în gestionarea frontierelor şi va îmbunătăţi siguranţa şi securitatea în zona de frontieră.

”Necesitatea finanţării acestor tipuri de acţiuni derivă din specificul zonei programului, unde lungimea frontierei pe teritoriul acoperit de program este de 548 km, reprezentând astfel 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. De-a lungul acestei frontiere, există opt puncte de trecere rutiere, trei puncte de trecere portuare, două puncte de trecere pe cale ferată şi un punct de trecere fluvială (cu bacul), care anual asigură trecerea a peste 2,5 milioane de persoane şi 1,2 milioane de mijloace de transport marfă”, a mai transmis Ministerul Dezvoltării.

Potrivit documentului citat, ministrul Veştea a anunţat că, în perioada următoare, se vor contracta încă două proiecte de importanţă strategică şi două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro, care au o importanţă deosebită datorită activităţilor ce urmează a fi implementate în zona de graniţă, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului.

Evenimentul de astăzi a reunit reprezentanţi ai Ministerului Integrării Europene şi ai Ministerului de Interne din Serbia şi România, precum şi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.