Grupul Electrica a realizat în primul trimestru din acest an un profit net consolidat de 58 milioane lei, în scădere cu 27,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce veniturile totale au crescut cu 2%, la 1,729 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Grupul Electrica a obţinut, în primul trimestru din 2021, un profit net consolidat de 58 milioane lei, înregistrând o reducere de 22 milioane lei, respectiv 27,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. EBITDA consolidată a atins valoarea de 199 milioane lei, în scădere cu 25 milioane lei faţă de valoarea din primele trei luni ale anului 2020. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de furnizare, pe fondul majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice, precum şi a unor elemente pozitive nerecurente din trimestrul I 2020 după cum este indicat în continuare", a informat vineri grupul.

Veniturile totale ale Grupului Electrica, în primele trei luni din acest an, s-au ridicat la valoarea de 1,729 miliarde lei, reprezentând o creştere de 2% faţă de acelasi trimestru al anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 4,5%, în timp ce pe aria de distribuţie, veniturile au înregistrat o uşoară scădere, de 0,4%.

Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 9,9%, la 1,14 miliarde lei, în primele trei luni din 2021. Această evoluţie a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 120 milioane lei, sau 15%, mai ales din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, în urma liberalizării complete a pieţei de energie electrică, corelat cu efectul nerecurent din 2020 constând în recuperarea diferenţelor de costuri de achiziţie a energiei electrice pe segmentul reglementat de furnizare, din perioadele anterioare anului 2020.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect favorabil asupra costurilor consolidate, de 18 milioane lei sau 7,4%.

“Într-un context economic şi social atipic, rezultatele înregistrate de Grupul Electrica în primul trimestru din acest an sunt în linie cu bugetul. Pentru aria de furnizare a energiei electrice, rezultatele din primele trei luni ale anului 2021 trebuie interpretate în contextul liberalizării complete a pieţei de energie, care a dus la o creştere semnificativă a preţurilor de achiziţie a energiei, corelat cu faptul că performanţa înregistrată în 2020 pe acest segment a fost una exceptională, provenind şi din efectul favorabil al recuperărilor aferente anilor precedenţi. Perioada intensă de schimbări legate de funcţionalitatea pieţei de energie electrică ne-a determinat să implementăm o serie de măsuri ce au vizat, în primul rând, optimizarea costurilor pentru clientul final, în paralel cu facilitarea tranziţiei clienţilor în piaţa concurenţială prin simplificarea fluxurilor de contractare. Pe segmentul de furnizare ne vom concentra, în continuare, pe diversificarea activităţii prin oferte şi servicii adaptate nevoilor clienţilor, pe eficienţa operatională prin procese optimizate de vânzare şi de achiziţie a energiei electrice şi, evident, pe orientarea către clienţi şi maximizarea satisfacţiei acestora. Pe aria de distribuţie, vom pune accent, ca şi până acum, pe realizarea investiţiilor, pe eficienţa operatională, pe îmbunatăţirea accesului la reţea, precum şi a calităţii serviciului, şi pe dezvoltarea tehnologiilor de tip smart grid", afirmă Corina Popescu, director general Electrica.

Grupul Electrica a distribuit, în primul trimestru din 2021, aproximativ 4,74 TWh (creştere de 5,4% faţă de trimestrul 1 2020) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

În trimestrul 1 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 2,4 TWh (reducere de 2% faţă de trimestrul 1 2020) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de locuri de consum.

La finalul anului 2020, Electrica Furnizare avea o cota de piaţă de 19,25%, fiind lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de piaţă de 54,56% (conform ultimului raport ANRE disponibil, la decembrie 2020).

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională - cu  o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.