Gigantul petrolier saudit Saudi Aramco a raportat marţi un declin cu 19% a câştigurilor sale din primul trimestru, înregistrând un profit net de 31,9 miliarde de dolari, faţă de 39,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din anul precedent, pe fondul scăderii preţului petrolului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii se aşteptau să înregistreze o scădere a profitului net în primul trimestru, comparativ cu anul precedent, deoarece inflaţia şi creşterea ratelor dobânzilor presează cererea globală şi stârnesc temerile de recesiune.

Cu toate acestea, profitul net al Aramco a depăşit aşteptările de 30,5 miliarde de dolari, care au fost prognozate de analiştii intervievaţi de Reuters.

Profitul net al companiei a crescut totui cu 3,75% faţă de trimestrul al patrulea, potrivit Reuters. Potrivit grupului, rezultatul mai slab al câştigurilor a fost compensat de impozite mai mici şi venituri mai mari din finanţare şi alte venituri.

Dividendele Aramco din primul trimestru, care a fost majorate în trimestrul al patrulea la 19,5 miliarde de dolari, vor fi plătite în trimestrul al doilea, a spus compania.

Aramco a raportat fluxul de numerar trimestrial din activităţile operaţionale la 39,6 miliarde de dolari şi fluxul de numerar liber la 30,9 miliarde de dolari, ambele fiind uşor mai mari faţă intervalul similar din anul precedent.

Aramco, care este cel mai mare exportator de petrol din lume, a mai dezvăluit marţi că va începe să plătească un dividend legat de performanţă, pe lângă acele 19,5 miliarde de dolari, şi va viza între 50% şi 70% din fluxul său de numerar liber.

Dividendele vor fi plătite trimestrial şi la discreţia exclusivă a consiliului de administraţie al Aramco, în funcţie de performanţa companiei.

CEO-ul Aramco, Amin Nasser, a subliniat valoarea strategiei sale în aval, care a făcut-o să investească masiv în operaţiuni petrochimice şi alte operaţiuni.

”Profităm de tehnologii de ultimă oră pentru a creşte capacitatea lichide-chimice şi pentru a satisface cererea anticipată de produse petrochimice”, a spus Nasser în comunicatul privind veniturile.

Nasser a subliniat importanţa continuă a hidrocarburilor pentru nevoile energetice ale lumii, adăugând că ”credem că petrolul şi gazele vor rămâne componente esenţiale ale mixului energetic global în viitorul apropiat”.

El a spus că compania ”avansează” cu extinderea capacităţii şi că ”perspectiva sa pe termen lung rămâne neschimbată”.

Aramco a înregistrat în 2022 un profit net record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, în creştere cu 46,5% faţă de anul precedent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.