Epoca în care timpul era transformat în bani, iar oamenii munceau ca să primească un salariu, a fost depăşită, iar astăzi pot fi mai productivi folosind tehnologia şi instrumentele financiare de investiţii pe termen lung, acesta fiind un scop al educaţiei financiare, a transmis, în deschiderea Maratonului de Educaţie Financiară de la Profit News TV, deputatul PNL Goerge Tuţă, preşedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputatilor pentru automatizare si viitorul muncii şi iniţiatorul Legii pentru instituirea zilei de 11 Aprilie ca Ziua Educaţiei Financiare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Tuţă a amintit că, în România, Ziua Educaţiei Financiare a fost sărbătorită pentru a doua oară, deoarece legea fost promulgată chiar pe 11 aprilie anul trecut, iar anul acesta toate şcolile din România în perioada zilei au avut un buget în acest scop. 

”Au spart această barieră, acest gard între viaţa reală şi ce se întâmplă în şcoală, şi au fost invitaţi oameni din zona instituţiilor financiare, din zona băncilor, din zona oamenilor care chiar lucrează cu conceptele aceastea financiare şi au stat de vorbă cu copiii. Cred că aceasta este oarecum definiţia şi importanţa termenului de educaţie financiară. Educaţia nu cred că o putem face clasic, adică tineri care merg la şcoală după care se specializează în pedagogie şi se întorc după aceea la catedră să-i înveţe pe copii despre educaţie financiară. Cred că educaţia financiară trebuie făcută un pic diferit, să ducem oamenii care astăzi lucrează cu instrumentele financiare şi să le deschidă mintea tinerilor pentru acest lucru”, a spus deputatul George Tuţă.

Deputatul a subliniat, totodată, importanţa educării tinerilor atât înţelegerea mecanismelor economiei, dar şi în folosirea noile instrumente financiare de investiţii.

”Prin educaţie financiară eu unul nu înţeleg doar experţi în bonduri şi în macroeconomie. Primul lucru pe care trebuie să-l înţelegem despre educaţie financiară este relaţia omului cu consumul, trebuie să înţelegem că anumite bunuri pe care noi avem tendinţa să le cumpărăm doar pentru statutul pe ce ni-l oferă, de fapt, nu ni le permitem şi atunci începem să creăm această relaţie cu consumul mult mai corect, după care, dacă avem corect această relaţie, ajungem în zona de economisire. Economisirea nu este un capăt de drum, nu trebuie să fim campioni economisirii, de aici trebuie să ne deschidem ochii către partea de investiţii. Cred că am depăşit epoca în care transformam timpul în bani, munceam ca să primim un salariu. Astăzi putem să fim mult mai productivi folosind tehnologia, folosind instrumentele financiare de investiţii pe termen lung, care să ne aducă un plus de valoare”, a declarat iniţiatorul legii Zilei Educaţiei Financiare.

În acest context, George Tuţă a remarcat faptul că românii încă folosesc în cea mai mare parte cardul bancar pentru a scoate numerar de la bancomate.

”Nu cred că suntem diferiţi faţă de olandezi, şi ca structură a societăţii, în funcţie de demografie, şi vă dau următoarele cifre: în România sunt peste 10.000 de bancomate, în Olanda sunt în jur de 2.400. Acolo oamenii nu au cu cardul un singur obiectiv, să meargă să scoată numerarul din ATM, pe când la noi acesta este comportamentul general. De asta noi trebuie să construim această încredere, această relaţie între cetăţean şi instrumentele financiare”, a arătat George Tuţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.