Industria de armament din Europa de Est produce arme, obuze de artilerie şi alte provizii militare într-un ritm nemaivăzut de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aliaţii au furnizat Kievului arme şi echipamente militare de când Rusia şi-a invadat vecina pe 24 februarie, epuizându-şi propriile stocuri, pe parcurs.

Statele Unite şi Marea Britanie au acordat cel mai mari ajutoare militare Ucrainei între 24 ianuarie şi 3 octombrie, arată un tracker al Institutului Kiel pentru Economia Mondială, Polonia fiind pe locul trei şi Republica Cehă pe locul nouă.

Încă îngrijorate de Rusia, stăpânul lor din epoca sovietică, unele ţări din fostul Pact de la Varşovia văd ajutorul pentru Ucraina ca o chestiune de securitate regională.

Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali şi de companii şi analişti care au vorbit cu Reuters au spus că conflictul a prezentat şi noi oportunităţi pentru industria de armament din regiune.

”Ţinând cont de realităţile războiului în desfăşurare în Ucraina şi de atitudinea vizibilă a multor ţări care vizează creşterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o şansă reală de a intra pe noi pieţe şi de a creşte veniturile din export în următorii ani”, a spus Sebastian Chwalek, CEO al PGZ din Polonia.

PGZ, deţinută de stat, controlează peste 50 de companii care produc arme şi muniţie, de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot, şi deţine participaţii în alte zeci.

Acum, plănuieşte să investească până la 8 miliarde de zloţi (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublu obiectivul său de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters.

Investiţiile includ noi facilităţi situate mai departe de graniţa cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el.

Şi alţi producători cresc capacitatea de producţie şi se întrec pentru a angaja lucrători şi companii, potrivit unor oficiali guvernamentali din Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

Imediat după atacul Rusiei, unele armate şi producători est-europeni au început să-şi golească depozitele de arme şi muniţii din epoca sovietică cu care ucrainenii erau familiarizaţi, în timp ce Kievul aştepta echipamente standard NATO din Occident.

Pe măsură ce aceste stocuri s-au redus, producătorii de arme au intensificat producţia atât de echipamente mai vechi, cât şi de cele moderne, pentru a menţine aprovizionarea.

Fluxul de arme a ajutat Ucraina să respingă forţele ruse şi să recupereze porţiuni de teritoriu.

Chwalek a spus că PGZ va produce acum 1.000 de sisteme portabile de apărare antiaeriană Manpad Piorun în 2023 - nu toate pentru Ucraina - comparativ cu 600 în 2022 şi 300 până la 350 în anii precedenţi.

Compania, despre care el a spus că a livrat şi sisteme de artilerie şi mortar, obuziere, veste antiglonţ, arme de calibru mic şi muniţie, este probabil să depăşească ţinta de venituri dinainte de război pentru 2022, de 6,74 miliarde de zloţi.

Companiile şi oficialii care au discutat cu Reuters au refuzat să ofere detalii specifice despre livrările militare către Ucraina, iar unii nu au dorit să fie identificaţi, invocând sensibilităţi de securitate şi comerciale.

ISTORIA INDUSTRIEI

Industria de armament din Europa de Est datează din secolul al XIX-lea, când cehul Emil Skoda a început să producă arme pentru Imperiul Austro-Ungar.

În timpul comunismului, fabricile uriaşe din Cehoslovacia, cel de-al doilea mare producător de arme al Pactului de la Varşovia, Polonia şi în alte părţi din regiune, au menţinut oamenii angajaţi, fabricând arme pentru conflictele din Războiul Rece, pe care Moscova le-a alimentat în întreaga lume.

”Republica Cehă a fost una dintre puterile exportatorilor de arme şi avem personalul, baza materială şi liniile de producţie necesare pentru a creşte capacitatea”, a declarat ambasadorul său la NATO, Jakub Landovsky, pentru Reuters.

"Aceasta este o şansă mare pentru cehi de a creşte ceea ce avem nevoie, după ce le-au oferit ucrainenilor vechile stocuri din epoca sovietică. Acest lucru poate arăta altor ţări că putem fi un partener de încredere în industria armelor".

Prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991 şi extinderea NATO în regiune au împins companiile să se modernizeze, dar ”ele pot încă produce rapid lucruri precum muniţie care se potriveşte sistemelor sovietice”, a spus Siemon Wezeman, cercetător la Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm.

Livrările către Ucraina au inclus cartuşe de artilerie de calibre ”estice”, cum ar fi cartuşe de obuzier de 152 mm şi rachete de 122 mm neproduse de companiile occidentale, au declarat oficiali şi companii.

Aceştia au spus că Ucraina a achiziţionat arme şi echipamente prin donaţii de la guverne şi prin contracte comerciale directe între Kiev şi producători.

NU DOAR AFACERI

”Ţările din Europa de Est susţin Ucraina în mod substanţial. În acelaşi timp, este o oportunitate pentru ei de a-şi construi industria de producţie militară”, a spus Christoph Trebesch, profesor la Institutul Kiel.

”Ucraina a primit aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) de arme şi echipamente de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului ceh al Apărării, Tomas Kopecny.

Exporturile de arme cehe din acest an vor fi cele mai mari din 1989, a spus el, multe companii din sector adăugând locuri de muncă şi capacitate.

„Pentru industria de apărare cehă, conflictul din Ucraina şi asistenţa pe care o oferă este în mod clar un impuls pe care nu l-am văzut în ultimii 30 de ani”, a spus Kopecny.

David Hac, directorul general al Czech STV Group, a subliniat pentru Reuters planurile de a adăuga noi linii de producţie pentru muniţii de calibru mic şi a declarat că are în vedere extinderea capacităţii sale pentru muniţia de calibru mare.

Pe o piaţă a forţei de muncă strânsă, compania încearcă să atragă lucrători dintr-o industrie auto care încetineşte, a spus el.

Vânzările de echipamente de apărare au ajutat Czechoslovak Group, care deţine companii precum Excalibur Army, Tatra Trucks şi Tatra Defence, să-şi dubleze veniturile din primul semestru faţă de un an mai devreme, până la 13,8 miliarde de coroane.

Compania creşte producţia atât de cartuşe NATO de 155 mm, cât şi de calibru estic de 152 mm şi renovează vehicule de luptă de infanterie şi tancuri T-72 din era sovietică, a declarat purtătorul de cuvânt Andrej Cirtek pentru Reuters.

El a spus că aprovizionarea Ucrainei este mai mult decât o afacere bună.

”După ce a început agresiunea rusă, livrările noastre pentru armata ucraineană s-au înmulţit. Majoritatea populaţiei cehe îşi aminteşte încă vremurile de ocupaţie rusă a ţării noastre înainte de 1990 şi nu vrem să avem trupe ruseşti mai aproape de graniţele noastre”, a spus Cirtek.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.