Lactag (simbol bursier LACT), unul dintre cei mai mari producători de lactate de pe piaţa locală, aflat în insolvenţă din 2016, vizează să îşi majoreze capitalul social cu aproximativ 30,6 de milioane de lei pentru a ieşi din etapa de reorganizare judiciară şi, ulterior, pentru investiţii în modernizarea companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Lactag (simbol bursier LACT), unul dintre cei mai mari producători de lactate de pe piaţa locală, aflat în insolvenţă din 2016, vizează să îşi majoreze capitalul social cu aproximativ 30,6 de milioane de lei pentru a ieşi din etapa de reorganizare judiciară şi, ulterior, pentru investiţii în modernizarea companiei", anunţă compania.

Compania estimează venituri de 21,7 milioane de euro în 2022 şi şi-a propus creşterea veniturilor cu aproape 40% între 2022 şi 2024.

Majorarea capitalului social face parte din strategia dezvoltată împreună cu administratorul judiciar CITR şi are ca scop capitalizarea imediată a societăţii, ieşirea din reorganizare şi consolidarea poziţiei pe piaţă. Într-o primă etapă, acţionarii majoritari vor scoate la vânzare 300.000 de acţiuni pe bursă – reprezentând aproximativ 30% din numărul total de actiuni, sumele atrase fiind folosite integral la capitalizarea societăţii.

„În misiunea de a susţine şi a promova valoarea companiilor româneşti, CITR este alături de Lactag în demersul de majorare a capitalului social pentru accelerarea ieşirii companiei din reorganizare. Piaţa lactatelor a înregistrat un trend ascendent în ultimii ani şi are în continuare o estimare de creştere de aproximativ 2% anual. Prin urmare, domeniul lactatelor poate fi unul atractiv pentru investitori, mai ales cei dornici să dezvolte economia autohtonă prin investiţii în branduri româneşti cu tradiţie”, afirmă Ionuţ-Daniel Coleaşă, partner CITR.

Acţionarii majoritari ai Lactag sunt Robert Iriza şi Adriean Asan-Mic, aceştia deţinând 98,04% din acţiunile societăţii (fiecare cu 49,02% din companie). Cei doi acţionari au preluat Lactag în 2012.

“Această majorare de capital este esenţială pentru viitorul Lactag - ne dorim foarte mult să ieşim cât mai curând din etapa de reorganizare judiciară şi să ne concentrăm pe dezvoltarea companiei. În prezent, dispunem de o capacitate de procesare de 1,5 milioane litrri pe lună, contracte şi comenzi ferme din partea marilor retaileri care determină triplarea capacităţii de procesare, aspect care va permite atingerea unei cifre de afaceri de până la 31 milioane de euro cu un EBITDA de 4 milioane de euro, în anul 2024. Orice investitor care achiziţionează acţiuni de la acţionarii existenţi şi devine acţionar cu dată de referinţă la 20.01.2022, obţine o rată de subscriere de 12 acţiuni noi la o acţiune deţinută, ceea ce poate asigura un randament deosebit la orice sumă investită în Lactag, la acest moment”, afirmă Adriean Asan-Mic, acţionar al Lactag.

Lactag deţine o fabrică de lapte la Costeşti - judeţul Argeş şi are aproximativ 100 de angajaţi. Compania a intrat în reorganizare judiciară în 2016, ca urmare a unei dezvoltări accelerate în perioada 2012-2015 cu investiţii majore în industria lactatelor, procesare carne şi în zona de retail prin dezvoltarea unei reţele proprii de 50 magazine.

”Suntem deschişi la parteneriate cu orice alţi operatori din industria lactatelor sau investitori de capital şi împreună să consolidăm compania Lactag printre primii jucători din industrie”, afirmă Robert Iriza, acţionar al Lactag.

Din suma vizată pentru majorarea de capital, aproximativ jumătate - 15 milioane de lei - vor fi utilizaţi pentru plata parţială a datoriilor astfel încât compania să iasă din insolvenţă.

Diferenţa va fi folosită pentru investiţii în creşterea capacităţii de productie şi automatizarea procesului de ambalare.

Investiţiile se impun pentru onorarea comenzilor din contractele existente, iar termenul de finalizare este de aproximativ 12 luni, dacă există suma necesară.

Managementul îşi doreşte ca Lactag să ajungă în cursul 2022 la o capacitate de procesare de 4,5 milioane de litri pe lună, de trei ori mai mai mult decât în prezent, putând astfel acoperi cererile ferme din partea marilor retaileri. Compania va investi în o nouă linie de pasteurizare de 15.000 litri pe oră; maşini de ambalat lactoacide, brânzeturi, creşterea capacităţii de stocare a materiei prime şi depozitarea produsului finit.

Gama de sortimente Lactag include lapte, unt, brânză, sana, kefir, lapte bătut, iaurt uşor, iaurt natur, smântână, telemea de vacă.

Piaţa lactatelor a atins o valoare de 1,5 miliarde de euro în anul 2020, o creştere de 15% faţă de anul 2019 în special datorită creşterii consumului şi a producţiei interne.

Pentru 2022, conducerea Lactag estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro si se bazează pe un profit net de 1,6 milioane de euro.

Pentru anul 2024 sunt estimate venituri de 31 milioane de euro, mai mult cu 42% faţă de 2022. Totodată, managementul producătorului de lactate preconizează că profitul net va creşte la 2,7 milioane de euro în 2024.

Lactag (simbol bursier LACT) are sediul social în Costesti, judeţul Arges, acolo unde deţine una dintre cele mai mari fabrici de prelucrare a laptelui din sudul ţării.

Lactag a fost înfiinţată în 1956 sub numele de Întreprinderea de Industrializare a Laptelui, iar în 1990 a fost transformată în Societatea Comercială Lactag. Compania a fost preluată în 2012 de către Robert Iriza şi Adriean Asan-Mic. Lactag este de cinci ani în reorganizare judiciară, iar pentru 2022 estimează o cifră de afaceri de 21,7 milioane de euro.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.