Alum SA, cel mai mare producător de alumină calcinată din România, care face parte din grupul Alro, a anunţat că pregăteşte investiţii în dezvoltarea de produse noi, în eficienţă energetică şi în siguranţa şi continuitatea proceselor tehnologice, în condiţiile în care şi-a redus emisiile de dioxid de carbon cu 57% în zece ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alum a avut un program complex de investiţii pentru protecţia mediului, care a vizat depozitarea în condiţii de siguranţă a slamului roşu rezultat în procesul tehnologic de prelucrare a bauxitei, a redus emisiile de dioxid de carbon şi de pulberi, dar a si înlocuit echipamentele care foloseau păcură, cu cele care foloseau gaze naturale”, arată un comunicat al companiei.

Astfel, consumul de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 27% din 2010, până în 2016.

Mai mult, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu 56,86% în ultimii zece ani, mai arată datele societăţii.

În plus, Alum a redus consumul de apă utilizată pentru răcire, în procesul tehnologic şi, ca urmare, apa industrială captată din Dunăre a scăzut cu 71% în 2016 faţă de 2010, informează compania.

„Încă de la preluarea Alum, programul de investiţii a vizat eficientizarea şi retehnologizarea companiei, iar acum vedem rezultatele concrete: pe lângă o creştere a calităţii aluminei calcinate livrată către Alro, rafinăria a reuşit să îşi diversifice producţia, vizând şi alte industrii, dar să şi reducă semnificativ amprenta ecologică”, a declarat Gheorghe Dobra, director general al Alro.

El spune că fluxul tehnologic a fost îmbunătăţit, echipamentele uzate fizic şi moral au fost înlocuite şi au fost dezvoltate noi tehnologii pentru diversificarea producţiei.

„În plus, Alro a făcut investiţii masive la Alum pentru conformarea cu normele de protecţie a mediului”, adaugă el.

Alum a investit în creşterea profitabilităţii, prin dezvoltarea unor tehnologii pentru obţinerea de noi produse, precum alumina calcinată cu conţinut scăzut de sodiu sau cu suprafaţă specifică mică. ”În plus, a instalat noi sisteme de recuperare a căldurii de proces din fluxul tehnologic şi convertizoare de frecvenţă cu eficienţă energetică ridicată”, se mai arată în comunicat.

Producătorul de alumină analizează totodată soluţii valorificarea şlamului roşu în industria metalurgică sau de construcţii, ori ca adjuvant pentru ameliorarea solurilor acide.

În prezent, compania, într-un consorţiu organizat de către European Aluminium, a aplicat pentru finanţarea unui studiu de cercetare în cadrul programului Horizon 2020. Acest studiu se va derula pe o perioadă de cinci ani şi are ca obiect dezvoltarea de tehnologii de utilizare a şlamului roşu în alte industrii, cu rezultate pozitive asupra protecţiei mediului.

Alum Tulcea este cel mai mare producător român de alumină calcinată, utilizată pentru obţinerea aluminiului. Compania este unul dintre principalii furnizori de materie primă ai combinatului Alro Slatina.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele rezultate din alumina livrată de Alum sunt în Uniunea Europeană (Germania, Italia, Polonia, Franţa şi România).

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro (producător de aluminiu), Alum Tulcea (producător de alumină), Sierra Mineral Holdings I, Ltd. (producător de bauxită), Vimetco Extrusion (procesator de produse extrudate), Conef, Global Aluminium Ltd. şi Bauxite Marketing Ltd.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.