Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte principalii producători şi importatorii de băuturi spirtoase din România, avertizează că majorarea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii şi deschide larg calea românilor către băuturile spirtoase contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal şi alcool metilic.
”Creşterea accizei propusă de Guvern închide producătorii locali, ruinează importatorii şi deschide larg calea românilor către băuturile contrafăcute, cele făcute din spirt medicinal şi alcool metilic, avertizează reprezentanţii Spirits România, asociaţie patronală ce reuneşte producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase din România”, anunţă asociaţia.
Spirits România precizează că, deşi potrivit statisticilor oficiale spirtoasele reprezintă cea mai mică pondere în volumul total al consumului de alcool din România, datele ANAF arată că industria băuturilor spirtoase a virat aproximativ 62% din totalul accizelor aplicate băuturilor alcoolice în 2024, contribuind cu 1,22 miliarde lei la bugetul de stat.
„Nu înţelegem cum este posibil ca în contextul existenţei unui program de creştere a accizelor fixat anul trecut în Codul Fiscal, să ne trezim din nou la mijlocul exerciţiului financiar 2025 cu o nouă creştere majoră a accizelor, de fiecare dată explicaţia fiind că este nevoie de şi mai multe fonduri la bugetul de stat. În ultimii doi ani acciza la băuturi spirtoase a crescut în patru perioade, iar acum se propune o nouă creştere de acciză agregată de 24% într-o perioadă de doar 13 luni. Este o situaţie de dezechilibru pe care noile măsuri preconizate o vor accentua lovind o dată în plus în cei care, de-a lungul anilor, s-au dovedit a fi cei mai semnificativi şi importanţi plătitori”, a spus Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România.
Industria băuturilor spirtoase susţine un număr semnificativ de locuri de muncă, aproximativ 46.000 de locuri de muncă directe şi indirecte, şi contribuie anual cu o valoare adăugată de peste 850 milioane de euro la produsul intern brut.
Creşterea accizelor nu ţine cont de nivelul acestora în statele vecine cu România, încurajând comerţul transfrontalier, şi nici de puterea medie de cumpărare a românilor.
”În prezent, aproximativ 85% din consumul local de băuturi spirtoase este reprezentat de produse româneşti, care sunt mai ieftine, iar majorarea accizelor îi va pune pe producătorii locali în situaţia de a-şi închide afacerile în timp ce importatorii vort fi, la rândul lor, grav afectaţi. Consecinţa directă va fi crearea unui mediu mai favorabil pentru comerţul cu băuturi alcoolice contrafăcute. De altfel, conform unui sondaj realizat de ivox.ro la solicitarea Spirits România în octombrie 2024, 34% dintre români admit că au consumat băuturi alcoolice din surse necunoscute, iar dintre aceştia, 20% au indicat preţul scăzut drept principal motiv”, menţionează asociaţia.
Spirits reaminteşte că, în anul 2013, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%. În schimb, reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în perioada 2016-2021 scăderea pieţei nefiscalizate cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 1,22 miliarde lei în anul 2024 pentru piaţa băuturilor spirtoase.
“Proliferarea pieţei negre va genera un pericol major nu doar pentru securitatea economică a producătorilor locali, dar şi pentru sănătatea fizică a consumatorilor care vor recurge la alcool medicinal, băuturi contrafăcute sau produse fără controlul calităţii, ceea ce va presupune, pe termen mediu şi lung, cheltuieli mai mari pentru sistemul de sănătate aflat deja sub presiune. O abordare mult mai eficientă ar fi combaterea evaziunii fiscale şi a comerţului cu produse contrafăcute, pentru a asigura atât stabilitate fiscală, cât şi protecţia industriei româneşti”, a mai atras atenţia Florin Rădulescu, preşedinte Spirits România.
Spirits Romania este o asociaţie patronală care reuneşte principalii producători şi importatori de băuturi spirtoase din România. Spirits Romania a fost înfiinţata în 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal şi legislativ funcţional, propice dezvoltării industriei locale de băuturi spirtoase, precum şi din dorinţa companiilor membre de a se implica în crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool. Membrii Spirits Romania exportă băuturi spirtoase de toate tipurile în peste 30 de ţari, din Europa, Asia şi America. Spirits Romania este afiliată la SpiritsEurope, organizaţia reprezentativă la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneşte peste 31 de asociaţii naţionale din 24 de ţari. Spirits Romania reprezintă principalele companii producătoare şi importatoare de băuturi spirtoase din România: BDG, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD, Coca-Cola HBC România şi Maspex.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.