Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a anunţat joi că a finalizat procesul de evaluare, contractare şi de transmitere la Comisia Europeană a proiectului privind drumul expres Craiova-Piteşti, investiţia fiind de peste 4,93 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în calitate de Organism Intermediar pentru Transport pentru POIM 2014-2020, a finalizat la data de 30 decembrie 2020 procesul de evaluare, contractare şi de transmitere la Comisia Europeană a proiectului major 'Drum expres Craiova-Piteşti'. Obiectivul general al contractului de finanţare 'Drum expres Craiova-Piteşti' îl reprezintă crearea unei căi de comunicaţie moderne între oraşele Craiova şi Piteşti, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei. Prin implementarea acestui proiect se va realiza legătură între cele două ramuri ale coridorului TEN-T Core Rin-Dunăre din România, asigurându-se astfel creşterea siguranţei utilizatorilor şi îmbunătăţirea competitivităţii economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economica în UE, contribuind astfel la dezvoltarea pieţei interne cu scopul de a crea condiţiile pentru creşterea volumului investiţiilor, promovarea transportului durabil si a coeziunii in reţeaua de drumuri europene”, a informat ministerul.

Proiectul va deservi totodată traficul de tranzit internaţional, de mărfuri şi persoane de pe teritoriul României, asigurând mobilitatea şi conectivitatea regiunii sud-vestice a ţării cu reţeaua naţională TEN-T Core.

Obiectivul specific al contractului de finanţare este reprezentat de construcţia unui drum expres în lungime de 121,185 km de 2 x 2 benzi, 10 noduri rutiere, 75 poduri şi pasaje şi 26 intersecţii denivelate fără acces, precum şi trei baze întreţinere şi deszăpezire, patru spaţii de servicii şi patru parcări de scurtă durată.

Valoarea totală a proiectului este de 4.933.925.482 lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, este 4,162,020,930 lei (85% din valoarea totală eligibilă aprobată – 3,537,717,791  lei este asigurată din Fondul de Coeziune, iar 15% în valoare de 624.303.139 lei va fi finanţată din bugetul beneficiarului).

Perioada de implementare a proiectului este de 61 luni, respectiv între 1 decembre 2018 şi 31 decembrie 2023.

”Chiar dacă este final de an pregătirea documentelor pentru obţinerea finanţării europene rămâne una dintre  priorităţile noastre principale. Nu ne mai permitem să pierdem nicio zi care să întârzie realizarea unor proiecte precum 'Drumul expres Craiova-Piteşti'. Au fost prea multe şanse ratate în ultimii ani când, din cauza lipsei de viziune a unor miniştri şi indolenţei şi incompetenţei unor funcţionari, proiectele de infrastructură au rămas de multe ori simple desene frumos colorate plimbate prin studiourile de televiziune. Dacă vrem rezultate concrete trebuie să existe implicare maximă de la nivelul conducerii până la ultimul funcţionar care participă la  realizarea proiectelor de infrastructură. Asta am cerut şi mă asigur în fiecare zi că mesajul meu a fost înţeles”, a declarat ministrul Cătălin Drulă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.