Ofertele depuse de companiile interesate pentru activele Oltchim vor fi selectate în funcţie de sumele obţinute de creditorii combinatului, urmând ca după depunerea ofertelor neangajante să urmeze o a doua fază, de negociere cu companiile selectate, în care acestea au dreptul să efectueze un proces de due-diligence (audit aprofundat), arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentul le prezintă investitorilor interesaţi de preluarea activelor Oltchim scoase la vânzare condiţiile în care se va realiza tranzacţia.

"invitaţiile pentru faza a doua vor fi transmise doar ofertanţilor ale căror oferte neangajante sunt printre cele mai economice, ţinând seama de obiectivul vânzătorului pentru a selecta acele oferte (sau o combinaţie de oferte) care presupun cea mai mare valoare agregată, definită ca suma maximă în numerar ce urmează să fie distribuită creditorilor vânzătorului, după deducerea obligaţiilor vânzătorului potrivit legislaţiei româneşti", se arată în document.

Consultantul AT Kearney a precizat potenţialilor cumpărători ai activelor Oltchim că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat.

Conform legislaţiei privind insolvenţa din România, aceste plăţi compensatorii au prioritate asupra oricăror creanţe ale creditorilor privaţi sau publici.

De aceea, companiile interesate de preluarea actuvelor Oltchim care se angajează să reangajeze o parte din salariaţii actuali vor primi un bonus la oferta de preluare de 5.000 euro pentru fiecare angajat actual preluat.

"Bonusul de evaluare va fi aplicat doar pentru cel mult 50% din numărul total actual de angajaţi ai Oltchim", arată un document al consultantului.

În schimb, oferta va fi diminuată în cazul în care investitorul solicită vânzătorului - Oltchim - să rezolve orice fel de condiţiie anterioară preluării, ce presupune un cost pentru vânzător, arată documentul obţinut de News.ro.

"în cazul suprapunerii ofertelor pentru acelaşi activ / pachete de active din partea mai multor ofertanţi, de exemplu în cazul ofertanţilor ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinaţii de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinaţia ce presupune cea mai mare valoare agregată", se precizează în document.

După aceste proceduri se va stabili ce oferte se califică pentru faza a doua a procesului de vânzare a activelor Oltchim,.

"în a doua rundă a procesului, ofertanţii din faza a doua vor primi informaţii confidenţiale suplimentare (de exemplu cameră de date virtuală), precum şi un anumit grad de acces la angajaţii Oltchim de la nivelul managementului, la amplasamentul unor active individuale şi la consilierii ce lucrează la tranzacţie din partea vânzătorului", precizează documentul.

Companiile ce depun oferte doar pentru unul sau unele dintre pachetele de active pot, în această fază, să îşi focalizeze interesul în consecinţă, arată consultantul.

"Oferanţilor selecţionaţi pentru faza a doua li se va cere să depun oferte angajante la finalul fazei. (...) Ofertanţii trebuie să fie consţienţi, totuşi, că procesul de due diligence din faza a doua este programat să înceapă la finalul lunii ianuarie şi este aşteptat să se încheie efectiv la finalul lunii februarie", precizează documentul.

Joi, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat că mai mulţi investitori au depus oferte până la termenul limită de depunere a ofertelor neangajante pentru cumpărarea activelor Oltchim, care a fost vineri, ora 18, fără a preciza câţi sau care sunt investitorii interesaţi să cumpere combinatul vâlcean.

”Fiindcă au fost diverse speculaţii în presă vis-à-vis de privatizarea pe bucăţi sau într-un mod unitar, pe mine mă interesează un lucru: având în vedere stadiul avansat în care am preluat procedura, mă interesează ca această companie să rămână, din punct de vedere structural de funcţionare, unitară. Mă interesează omogenitatea ei şi mă interesează să fie deservite interesele comunităţii locale, prin rezultatul privatizării”, a spus Petrescu, în marja unui eveniment pe teme energetice.

Ministrul a susţinut că există investitori ”mai vechi, tradiţionali interesaţi”, dar şi alţii ”mai noi”, fără a oferi jurnaliştilor niciun nume.

”Să vedem dacă acest nou operator, care va fi el, este interesat intr-adevăr să ducă Oltchim într-o zonă de unitate de producţie, să crească – nu doar într-o zonă speculativă la nivel regional”, a afirmat Petrescu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat recent că, la începutul acestui an ar putea fi finalizată vânzarea activelor combinatului Oltchim, ceea ce marchează faptul că ”Oltchim-ul vechi moare”, însă tranzacţiile vor trebui aprobate de Comisia Europeană.

”S-au făcut ofertele neangajante, deci acum ar trebui companiile să se decidă, după ce au analizat datele, dacă sunt interesate să cumpere nişte active şi la ce preţ. Deci să facă nişte oferte ferme”, a spus Chiriţoiu, pe 19 ianuarie.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară din 2015, arată rezultatele trimestriale publicate de companie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.