Deputatul PNL Andreea Paul, secretar al comisiei petru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, a acuzat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), într-o postare pe Facebook, că amână nejustificat intervenţiile pe piaţa asigurărilor, deşi unele companii de asigurări care activează pe piaţa asigurărilor obligatorii de răspunere civilă auto (RCA) nu respectă criteriile de solvabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andreea Paul, care este prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL), consideră că pe piaţa RCA este o "bombă cu ceas". 

"Problemele pieţei de asigurări obligatorii auto RCA se adâncesc, nu se rezolvă. Criteriile de solvabilitate ale unor companii pe segmentul RCA nu sunt respectate, iar ASF amână nejustificat intervenţiile pe care le impune legea pentru protecţia pieţei şi a consumatorilor", a scris Paul.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Prim-vicepreşedintele PNL susţine că pierderile acumulate de alte trei companii de asigurări, care deţin o mare parte a pieţei RCA, se adâncesc zilnic.

"Una dintre aceste companii este în insolvenţă tehnică de 3 ani, alta este în faza de redresare, dar nu respectă indicatorii de solvabilitate, iar încă una acumulează pierderi în continuare şi iarăşi nu îndeplineşte indicatorii de solvabilitate", a afirmat Andreea Paul, fără a nominaliza companiile la care face referire. 

În prezent, doar nouă firme de asigurare mai vând poliţe RCA în România, după ce fostul lider al pieţei, Astra Asigurări, a intrat în faliment.

Dintre jucătorii rămaşi pe piaţă, două companii - Euroins şi City Insurance - sunt în procedură de redresare financiară instituită de către ASF, iar o altă firmă de asigurări - Carpatica Asig - este în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei.

Cele trei firme practică, în general, cele mai mici tarife la poliţele RCA.

Pe piaţa RCA mai activează firmele Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.

Andreea Paul afirmă că întârzierea intervenţiei ASF, autoritatea de reglementare a pieţei financiare nebancare din România, agravează problemele din piaţă.

"Suspiciunile sunt mari în ceea ce priveşte controlul preţurilor, a fraudelor din sistem şi în gestionarea inadecvată a pieţei de asigurări obligatorii, având în vedere că pierderile se acumulează în continuare, zi de zi. Întrebarea este de ce se amână intervenţia ASF şi se permit acumulările de pierderi?",  a scris prim-vicepreşedintele PNL.

Andreea Paul susţine că, "probabil", actuala conducere a ASF nu doreşte să îşi asume curăţenia pieţei de asigurări "şi se aruncă bomba cu ceas în braţele următoarei echipe".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.