O decizie a aliaţilor occidentali de sâmbătă de a exclude anumite bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT este probabil să ridice preţurile petrolului cu mult peste 100 de dolari pe baril, deoarece riscurile legate de tranzacţionarea petrolului rusesc vor creşte, spun analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SWIFT, sau Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, făcând fluxul comercial internaţional să funcţioneze fără probleme.

Exporturile ruseşti de toate mărfurile, de la petrol şi metale până la cereale vor fi grav perturbate de noile sancţiuni occidentale, au spus traderii şi analiştii.

Cel puţin 10 comercianţi de petrol şi mărfuri, care au discutat cu Reuters sub rezerva anonimatului, au declarat că fluxurile de mărfuri ruseşti către Occident vor fi grav perturbate sau oprite zile întregi, dacă nu săptămâni, până când se vor stabili excepţiile.

Amrita Sen de la firma de consultanţă Energy Aspects, a spus că preţurile ţiţeiului Brent vor reveni cu siguranţă peste 100 de dolari şi probabil vor atinge maxime de 105 de dolari.

”Dar nu aş exclude o trecere rapidă la 110 de dolari pe baril”, a adăugat ea.

Preţurile petrolului au crescut ultima dată peste 100 de dolari pe baril când forţele ruse au invadat Ucraina, pe 24 februarie, preţul petrolului Brent urcând la peste 105 de dolari pe baril pentru prima dată de la jumătatea anului 2014.

Preţurile au scăzut apoi sub 100 de dolari pe baril până vineri.

”În timp ce se încearcă exceptarea tranzacţiilor cu energie, SWIFT poate încă provoca perturbări semnificative ale fluxurilor comerciale cu energie pe termen scurt, cel puţin până când cumpărătorii vor trece la alternative precum Telex sau alte sisteme”, a spus Sen, adăugând că comerţul cu alte mărfuri va fi mult mai dificil fara exceptări.

Măsurile, care includ restricţii asupra rezervelor internaţionale ale băncii centrale ruse, urmăresc să îl împiedice pe preşedintele Vladimir Putin să folosească 630 de miliarde de dolari din rezervele de valută ale băncii centrale pentru invadarea Ucrainei şi să apere rubla în scădere.

Dar aliaţii încă nu au spus care bănci vor fi vizate, analiştii spunând că dacă lista include Sberbank, VTB şi Gazprombank, impactul asupra economiei ruse şi capacitatea Rusiei de a face afaceri ar putea fi uriaş.

Un oficial a declarat reporterilor că, dacă una dintre băncile deconectate de la SWIFT doreşte să efectueze o plată la o bancă din afara Rusiei, va trebui probabil să folosească un telefon sau un fax.

Dar oficialul a spus că majoritatea băncilor din întreaga lume vor opri probabil toate tranzacţiile cu băncile ruseşti eliminate din reţea.

Riscul de întreruperi involuntare ale aprovizionării cu petrol au crescut în urma ultimelor anunţuri”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo, referitor la interdicţia SWIFT.

Având în vedere stocurile scăzute şi scăderea capacităţii de a face rezerve, este posibil ca preţurile petrolului să reacţioneze într-un mod sensibil şi să înceapă tranzacţiile în creştere”, a adăugat el.

Japonia a anunţat duminică că se va alătura altor aliaţi occidentali în blocarea anumitor bănci ruseşti în sistemul internaţional de plăţi SWIFT, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.