Preţurile producţiei industriale au urcat cu 0,8% în decembrie 2016 comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a trecut pe plus, ajungând la 0,9%, de la -0,2% în noiembrie, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna noiembrie 2016, preţurile producţiei industriale au stagnat faţă de octombrie şi au fost mai mici cu 0,2% faţă de a 11-a lună din 2015.

În decembrie, cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna anterioară s-au înregistrat la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de 11,9%.

La polul opus, preţurile au scăzut în decembrie 2016 faţă de noiembrie cu 2,2% în fabricarea unor mijloace de transport, potrivit INS.

În perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cele mai mari scăderi de preţuri au fost înregistrate în activităţi anexe extracţiei de hidrocarburi (-5%), în timp ce cele mai mari scumpiri au fost în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (+22%).

În sectorul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, preţurile au scăzut cu 4,7% anul trecut, arată datele INS. 

Preţuile producţiei industriale reprezintă o măsură a preţurilor solicitate de către producători pentru produsele sau serviciile livrate în primul stadiu de comercializare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.