Inflaţia din Statele Unite a încheiat anul 2022 cu retragere modestă, preţurile de consum din decembrie înregistrând cea mai mare încetinire lunară de la începutul pandemiei, a raportat joi Departamentul Muncii, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele preţurilor de consum (IPC), care măsoară costul unui coş larg de bunuri şi servicii, a scăzut luna trecută cu 0,1%, în conformitate cu estimarea Dow Jones.

Aceasta a echivalat cu cea mai mare scădere de la o lună la o lună din aprilie 2020, când o mare parte din ţară era în izolare pentru a combate Covid.

IPC general a crescut totuşi cu 6,5% faţă de un an în urmă, evidenţiind povara persistentă pe care creşterea costului vieţii o exercită asupra gospodăriilor din SUA.

Cu toate acestea, aceasta a fost cea mai mică creştere anuală din octombrie 2021.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, IPC de bază a crescut cu 0,3%, îndeplinind aşteptările. Preţurile de bază au crescut cu 5,7% faţă de un an în urmă, din nou în conformitate cu aşteptările.

O scădere puternică a preţurilor benzinei a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a încetinirii lunare a inflaţiei. Preţurile la pompă au scăzut cu 9,4% faţă de noiembrie şi cu 1,5% faţă de acum un an, după ce au depăşit 5 dolari pe galon la jumătatea anului 2022.

Preţul păcurei a scăzut cu 16,6% faţă de luna precedentă, contribuind, de asemenea, la o scădere totală de 4,5% a indicelui energetic.

Preţurile alimentelor au crescut cu 0,3% în decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.