Preţurile de consum din Statele Unite au scăzut în aprilie cel mai mult de la Marea Recesiune, din cauza prăbuşirii cererii de benzină şi de servicii, inclusiv pentru călătoriile aeriene, americanii fiind nevoiţi să rămână acasă în timpul crizei coronavirusului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul Departamentului Muncii arătă, de asemenea, o scădere record a preţurilor de bază, luna trecută, ridicând riscul apariţiei deflaţiei, pe măsură ce economia se afundă mai adânc într-o recesiune declanşată de blocajele instituite pentru a încetini răspândirea COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus.

Guvernul a raportat vinerea trecută că economia a pierdut 20,5 milioane de locuri de muncă în aprilie, cea mai gravă scădere a numărului de locuri de muncă de la Marea Depresiune. Economia s-a contractat în primul trimestru cel mai mult de la declinul din 2007-2009.

Deflaţia, o scădere generalizată a preţurilor, este dăunătoare în timpul recesiunii deoarece consumatorii şi companiile pot amâna cumpărăturile în aşteptarea unor preţuri mai mici.

"Colapsul economic a luat o întorsătură periculoasă, în care preţurile de consum sunt trase în jos deoarece consumatorii care stau acasă şi-au amânat achiziţiile", a declarat Chris Rupkey, economist şef la MUFG din New York.

”O parte din motivul pentru care Marea Depresiune a persistat atât de mult a fost că oamenii ştiau că pot aştepta până anul viitor pentru a cumpăra maşini şi frigidere şi case cu preţuri mai mici”, a spus economistul.

Indicele preţurilor de consum a scăzut cu 0,8% luna trecută după un declin de 0,4% în martie. Acesta a fost cel mai mare declin din decembrie 2008, când economia era în recesiune.

Preţurile benzinei au coborât cu 20,6%, cea mai mare scădere din noiembrie 2008, după ce s-au redus cu 10,5% în martie. Benzina mai ieftină, pe fondul unei prăbuşiri a preţurilor petrolului, a compensat luna trecută o creştere de 1,5% a costului alimentelor, care a fost cel mai mare avans consemnat din ianuarie 1990, după o creştere de 0,3% în martie.

Preţurile pentru produsele alimentare consumate acasă au accelerat 2,6%, cel mai mare avans din februarie 1974, pe fondul unor creşteri mari în toate cele şase grupuri majore de produse alimentare.

Au existat deficite de carne pe fondul focarelor COVID-19 apărute în fabricile de procesare.

În cele 12 luni încheiate în aprilie, indicele preţurilor de consum a avansat cu 0,3%, cea mai mică creştere anuală înregistrată din octombrie 2015, după ce a crescut cu 1,5% în martie.

Economiştii intervievaţi de Reuters au anticipat că acest indice va scădea cu 0,8% în aprilie şi va creşte 0,4% de la an la an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.