Preţul cuprului pentru cumpărătorii americani a înregistrat o creştere spectaculoasă după ce preşedintele Donald Trump a anunţat impunerea unui tarif de 50% asupra importurilor de cupru, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

SUA importă în prezent aproape jumătate din necesarul său de cupru, utilizat pe scară largă în industrie, construcţii, infrastructură şi electrocasnice, iar scumpirea riscă să se reflecte rapid în întreaga economie.

Preţurile în SUA au atins marţi un maxim istoric de 5,69 dolari pe livră, în creştere cu peste 13% într-o singură zi – cea mai mare creştere zilnică din 1989. În comparaţie, pe bursa londoneză LME (etalonul global), preţul cuprului a crescut doar cu 0,3%.

Această diferenţă a generat o primă de peste 2.600 de dolari pe tonă între contractele Comex din SUA şi cele LME, potrivit Benchmark Mineral Intelligence.

Specialiştii avertizează că această discrepanţă ar putea avea consecinţe economice severe.

”Dacă vrei să-ţi cumperi un frigider, un aparat de aer condiţionat sau o maşină, totul va deveni mai scump”, a spus Daan de Jonge, analist-şef pe cupru la Benchmark, pentru CNBC.

Costurile mai mari ar putea fi transferate consumatorilor, iar proiectele publice ar putea fi amânate sau reevaluate din cauza preţurilor mari la materii prime.

Tariful de 50% face parte dintr-un plan mai amplu al lui Trump de a stimula producţia internă, însă experţii susţin că extinderea capacităţii americane de extracţie va dura ani sau chiar decenii şi va necesita investiţii uriaşe. În plus, demararea noilor proiecte miniere este blocată frecvent de proceduri birocratice şi reglementări stricte.

Secretarul pentru Comerţ, Howard Lutnick, a declarat că noile tarife ar putea intra în vigoare ”la sfârşitul lui iulie, poate chiar pe 1 august”. Dar există încă incertitudini privind aplicarea exactă, posibilele excepţii şi o eventuală renegociere a tarifelor pentru principalii exportatori de cupru către SUA (Chile, Canada, Peru şi Mexic).

Unii analişti se aşteaptă ca industria să încerce înlocuirea cuprului cu aluminiu în anumite aplicaţii, deşi acesta este mai greu şi mai costisitor de întreţinut. În plus, investiţiile în infrastructura de inteligenţă artificială ar putea fi amânate, iar efectele în lanţ s-ar putea resimţi pe piaţa muncii.

”Este un moment de cotitură pentru piaţa cuprului în 2025”, au transmis analiştii Citi într-o notă, adăugând că SUA ar putea opri complet importurile de cupru pentru restul anului. Totuşi, ei nu cred că diferenţa de preţ va reflecta integral tariful de 50%, din cauza stocurilor deja acumulate şi a posibilităţii unor acorduri comerciale ulterioare.

Impactul direct asupra consumatorilor americani şi asupra economiei în ansamblu este însă deja vizibil şi ar putea deveni sever dacă diferenţialul de preţ se menţine sau creşte în lunile următoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.