Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ privind aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în cursul anului 2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului. De asemenea, este vizată creşterea ritmului de restituire a taxelor auto, respectiv taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa 3 pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. În plus, este abrogat alin. (5) al art. 122 din Codul fiscal, care se referă la depunerea declaraţiei unice pe venit doar în format electronic. În acelaşi timp, este asigurată acoperirea sumelor aferente plăţii influenţelor financiare determinate de creşterile salariale ale personalului încadrat în unităţile sanitare publice.

OUG prevede că unităţile administrativ- teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 700.000 de lei, pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie. Actul normativ stabileşte şi condiţiile respectivelor împrumuturi.

Conform textului ordonanţei de urgenţă, pentru personalul din unităţile sanitare publice aflate în relaţie cu casele de asigurări de sănătate, că influenţele financiare determinate de creşterile salariale se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 26 iunie 2019, ca prim for sesizat, iar Camera a votat decizional pe 17 februarie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.