Preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Bucuioc, afirmă, în mesajul transmis la 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei, că procesul de modernizare şi transformare prin care trece Curtea se înscrie în omagiul pe care noi, cei de azi, îl aducem înaintaşilor şi proiecţiei lor legate de această instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această zi cu însemnătate istorică pentru fiecare dintre noi, Ziua Unirii Principatelor Române, se împlinesc 160 de ani de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna, la Bucureşti, în 24 ianuarie 1864, actul întemeietor al unei instituţii de seamă: Curtea de Conturi a României. Prin promulgarea Legii pentru înfiinţarea Curţii de Compturi, adoptată în prealabil de Adunarea legiuitoare, făuritorul Unirii Principatelor continua efortul de modernizare, de organizare cât mai eficientă a tânărului stat născut în tumultul secolului al XIX-lea – un veac al războaielor şi revoluţiilor, dar şi al prefacerilor şi al configurării noilor naţiuni"O Înaltă Curte de Compturi se instituie în Bucureşti pentru toată România" – sublinia domnitorul în Legea de înfiinţare a instituţiei hărăzite să verifice, peste ani, modul de întrebuinţare a resurselor financiare ale ţării”, afirmă Busuioc.

Conform preşedintelui Curţii de Conturi, din acele vremuri încoace, Curtea de Conturi a României ”şi-a îndeplinit cu sârguinţă misiunea, construindu-şi, în timp, o reputaţie solidă de organism independent, integru şi profesionist, un reper important în ansamblul democratic al statului român”.

Evocăm cu bucurie, în fiecare an, începuturile noastre instituţionale şi ne mândrim cu trecutul. Este momentul în care ne aducem aminte, cu recunoştinţă, de toţi cei care au contribuit la naşterea, evoluţia şi afirmarea a ceea ce astăzi numim Instituţia Supremă de Audit a României. Cinstirea trecutului se face prin evocare, dar şi prin fapte, continuând spiritul reformator al părintelui fondator. De aceea, procesul de modernizare şi transformare prin care trece Curtea de Conturi a României se înscrie în omagiul pe care noi, cei de azi, îl aducem înaintaşilor noştri şi proiecţiei lor legate de această instituţie. În egală măsură, gratitudinea mea se îndreaptă spre colegii din Curtea de Conturi,  pentru că dăruirea şi profesionalismul de care dau dovadă onorează realizările predecesorilor şi sporesc în continuare prestigiul acestei importante instituţii. Folosind cuvintele înscrise de domnitorul Cuza pe actul de naştere al instituţiei, urez: La toţi de faţă şi viitori, sănătate! La mulţi ani!”,  conchide preşedintele Curţii de Conturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.