Premierul britanic Boris Johnson a sugerat, miercuri, că unele puburi ar trebui să ceară clienţilor să prezinte certificate de vaccinare, idee pe care anterior a descris-o ca fiind improbabilă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Marea Britanie au fost deja vaccinaţi cu prima doză de vaccin aproape 29 de milioane de oameni, în cel mai rapid ritm din Europa, având loc apeluri pentru deschiderea mai rapidă a economiei datorită succesului campaniei de imunizare.

Johnson a afirmat, într-o comisie parlamentară, că ”conceptul de bază al unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie exclus în totalitate”, el referindu-se la chirurgii care sunt obligaţi să fie vaccinaţi pentru virusul hepatitei B.

Întrebat dacă cetăţenii obişnuiţi care merg la pub ar putea avea nevoie de un astfel de certificat, el a spus: ”Cred că acesta este genul de lucruri care pot depinde de fiecare proprietar de pub, pot depinde de proprietar”.

El a spus comisiei că oamenii s-au ”gândit foarte profund” la astfel de probleme.

”Impresia mea este că există o înţelepciune imensă în opinia publică cu privire la acest lucru. Oamenii, fiinţele umane, recunosc instinctiv când ceva este periculos şi urât pentru ei şi pot vedea că COVID este o ameninţare colectivă şi doresc ca guvernul lor şi eu, ca prim-ministru, să luăm toate măsurile pe care le putem pentru a-i proteja", a spus el.

Luna trecută, când a prezentat ”foaia de parcurs” pentru ieşirea din carantină a Angliei, Johnson a exclus orice schemă de paşapoarte de vaccin a guvernului, deşi miniştrii au spus că ar putea fi necesar un anumit certificat pentru călătoriile internaţionale, în timp ce se analizează dacă personalul căminelor de bătrâni ar trebui să se vaccineze.

”Ceea ce nu cred că vom avea în această ţară ar fi, de exemplu, paşapoartele de vaccinare pentru a vă permite să mergeţi la pub sau ceva de genul acesta”, a spus el în februarie. De atunci, premierul l-a mandatat pe ministrul Michael Gove să analizeze rolul pe care îl poate avea certificatul de vaccinare în societate, inclusiv redeschiderea spaţiilor din sectorul ospitalităţii, spunând că există probleme etice profunde şi complexe de evaluat.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.