Premierul italian Giuseppe Conte a declarat marţi că Uniunea Europeanp trebuie să acţioneze decisiv pentru a construi un răspuns comun la criza economică provocată de pandemia de Covid-19, el cerând ca măsurile de sprijin să fie activate rapid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom accepta un compromis slab” referitor la propunerea Comisiei Europene de a constitui un fond de redresare pentru finanţarea economiilor europene afectate de coronavirus”, a declarat Conte reporterilor la Lisabona, vorbind alături de premierul Antonio Costa.

Conte a spus că ”răspunsul trebuie să fie un răspuns politic puternic, ambiţios”.

Liderii UE trebuie să cadă de acord asupra modificărilor unui pachet de redresare, iar o întâlnire privind fondul de redresare şi viitorul buget al UE este programată să aibă loc pe 17-18 iulie.

Există încă diferenţe de opinie semnificative între statele membre legate de probleme majore, inclusiv dacă fondul de redresare va fi bazat pe împrumuturi sau pe granturi.

Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia insistă ca fondul să fie utilizat pentru acordarea de împrumuturi, pentru că granturile ar trebui să fie plătite de către contribuabilii din UE.

Într-un interviu acordat publicaţiei Corriere della Sera, premierul olandez Mark Rutte a spus că ar putea avea loc un acor, până la urmă, în privinţa structurii fondului, dar a continuat să vorbească împotriva granturilor.

Varianta granturilor este susţinută puternic de ţările din sudul Europei, între care şi Italia, ale căror conturi publice sunt supuse unei presiuni uriaşe din cauza crizei economice provocată de pandemie.

Conte speră că întâlnirea liderilor europeni, prima care va avea loc faţă în faţă după luni de zile de restricţii de călătorie, va împinge negocierile către rezultatul dorit de Roma.

Premierul italian merge miercuri la Madrid pentru a discuta cu omologul său Pedro Sanchez, ţările sudice încercând în continuare găsirea unei poziţii comune, care să fie propusă la nivel european.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.