Iranul a avertizat duminică Israelul şi Statele Unite cu privire la ”un răspuns mult mai amplu”, dacă vor exista represalii pentru atacul său în masă cu drone şi rachete împotriva teritoriului israelian, de sâmbătă, în condiţiile în care Israelul a spus că campania nu s-a încheiat încă”. Atacul iranian a fost o răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie, un prim atac direct pe teritoriul israelian, care a stârnit temeri de un conflict regional mai larg. Mai jos sunt opinii ale analiştilor despre modul în care pieţele financiare ar putea reacţiona la evoluţia conflictului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SAMY CHAAR, ECONOMIST ŞEF LA OMBARD ODIER, GENEVA

”Fluxul de ştiri este despre Iran şi Israel, aşa că asta va fi cea mai mare parte A DISCUŢIILOR (ceea ce oamenii vor discuta luni), dar suntem încă într-un mediu în care încă nu am asimilar ştirile despre inflaţia din SUA şi ce înseamnă asta pentru Fed şi dacă vor putea reduce dobânzile. Am intrat în acest weekend de stres geopolitic ca urmare a raportului despre IPC. Este un mediu de piaţă fragil pe termen scurt, dar după o perioadă fantastică, aşa că este corect să existe un pic de vulnerabilitate.”

TINA FORDHAM, FONDATOR ŞI STRATEG GEOPOLITIC LA FORDHAM GLOBAL FORESIGHT, LONDRA

”Amploarea atacului Iranului asupra Israelului şi lansarea din interiorul Iranului, precum şi prin intermediul proxy-urilor este semnificativă. În ceea ce priveşte reacţia pieţei, am început să vedem că preţurile mărfurilor se mişcă mai sus, vineri. În următoarele câteva zile, aşteptăm răspunsul Israelului – acesta este cel mai mare atac asupra Israelului din ultimele decenii. Riscul unui război regional a crescut semnificativ. Întrebarea devine dacă Israelul doreşte să extindă conflictul. Cred că preţuş petrolul se va deschide mai sus. De asemenea, semnele că Iranul doreşte să instituie o blocare uşoară a strâmtorii Hormuz este o îngrijorare, deoarece aceasta înseamnă că există potenţial atât pentru întreruperi ale lanţului de aprovizionare, cât şi pentru preţuri mai mari ale petrolului. Am intrat într-o perioadă periculoasă înainte de alegerile din SUA”.

NICK FERRES, ŞEF DE INVESTIŢII LA VANTAGE POINT ASSET MANAGEMENT, SINGAPORE

”Nu voi fi un general de fotoliu şi să pretind că am un avantaj în ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura escaladarea. Din punctul nostru de vedere, vestea cea mai importantă pentru pieţe, săptămâna trecută, a fost tendinţa de reaccelerare a inflaţiei preţurilor de consum şi implicaţia pentru traseul viitor al dobânzilor, pe termen scurt. Mai mult, dezamăgire în detaliile rezultatelor de la JPM şi Wells de vineri. În acest context, aşa cum am observat de ceva vreme, compensarea riscului în acţiuni este slabă în termeni detaliaţi şi în raport cu Trezoreria. Ne-am redus deja expunerea la acţiuni înainte de aceasta, în ultimele două săptămâni.”

BRIAN JACOBSEN, ECONOMIST ŞEF la ANNEX WEALTH MANAGEMENT, MILWAUKEE, WISCONSIN

”Cheia este dacă Iranul va considera această răzbunare un răspuns măsurat şi final, cu excepţia cazului în care Israelul decide să escaladeze. În 2020, Iranul a considerat răspunsul său la uciderea generalului Soleimani de către SUA un răspuns măsurat şi echitabil. Dacă rămâne dinte pentru dinte, în loc să escaladăm, atunci probabil vom vedea un oftat de uşurare în rândul acţiunilor, chiar dacă preţurile petrolului, aurul, dolarul şi obligaţiunile vor include toate o primă de risc pentru a reflecta conflictul.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.