Polonia şi-a retras obiecţiile la un impozit minim pe profit la un summit al UE joi, deblocând un întreg pachet de acorduri conexe care include fonduri de 18 miliarde de euro (19,16 miliarde de dolari) pentru Ucraina în 2023, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii au fost blocaţi pe mai multe fronturi la summitul de la Bruxelles, la sfârşitul unui an tumultuos în care UE a strâns rândurile pentru a sprijini Ucraina după invazia Rusiei, dar de multe ori s-a chinuit să convină asupra presiunii care trebuie exercitată asupra Moscovei.

Diplomaţii au spus că Polonia i-a surprins pe colegii din UE, care nu se aşteptau la obiecţia sa faţă de un pachet negociat cu atenţie, dar vetoul Varşoviei a fost retras.

”Există o înţelegere”, a spus un diplomat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat mai devreme liderilor prin link video şi i-a îndemnat să aprobe ajutorul de care ţara sa are nevoie după aproape 10 luni de război.

”Vă cer foarte mult să vă asiguraţi că lupta noastră pentru pace pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă nu depinde de neînţelegeri şi controverse între unele state membre ale UE”, a spus el.

Liderii UE erau, de asemenea, pregătiţi să facă un nou efort pentru a conveni asupra unui al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Orice decizie necesită unanimitate, iar Polonia şi Lituania au avertizat că de excepţiile propuse pentru securitatea alimentară ar putea, de fapt, să fie benefice oligarhilor ruşi în afacerile cu îngrăşăminte.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că este important să se menţină sancţiunile cât mai puternice posibil.

”Suntem puţin preocupaţi de încercările de a slăbi sancţiunile sub acoperirea securităţii alimentare”, a spus el.

Liderii, care nu erau aşteaptaţi să poarte discuţii aprofundate cu privire la lupta UE de a ajunge la un acord asupra unui plafon al preţului gazelor naturale, şi-au însărcinat miniştrii să facă acest lucru atunci când se vor întâlni din nou luni, au spus diplomaţii.

Între timp, cu încălzirea redusă în clădirile UE ca parte a măsurilor de economisire a energiei, unii lideri ai UE au fost văzuţi tremurând.

Împărţiţi cu privire la modul de reacţie la Legea de reducere a inflaţiei din SUA (IRA), care include reduceri de taxe în valoare de 430 de miliarde de dolari pentru energia verde, ei au însărcinat Comisia Europeană să facă propuneri la începutul anului viitor pentru a susţine industria blocului.

Ţările UE mai sărace doresc un răspuns coordonat şi au avertizat statele membre mai bogate, cum ar fi Germania, să nu-şi susţină industriile fără a-şi manifesta solidaritatea cu restul blocului.

"Astăzi vedem că de prea multe ori ţările încearcă să instaleze scheme pe cont propriu. Arată un pic ca un joc din cel mai adânc buzunar", a spus premierul belgian Alexander De Croo.

Summitul a fost umbrit şi de un scandal de corupţie care a zguduit Parlamentul European. După ce procurorii belgieni au acuzat-o pe Eva Kaili, un membru grec al Camerei UE, şi alte trei persoane pentru că au acceptat mită de la gazda Cupei Mondiale Qatar, şefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că Parlamentul ”nu este de vânzare”. Ea a spus că Parlamentul va avea o analiză aprofundată a modului în care are relaţii cu ţările terţe şi va consolida sistemele de avertizare.

Qatar şi Kaili au negat orice faptă greşită.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.