Comisia Europeană (CE) a decis să lanseze două noi acţiuni-pilot pentru a implica în mai mare măsură cetăţenii în derularea proiectelor de coeziune pe teren, iar autorităţile care gestionează fondurile UE vor primi expertiză de nivel înalt din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), 250.000 euro, sub formă de finanţare „de bază”, urmând a fi fi alocaţi de către Comisie pentru a sprijini ideile şi iniţiativele inovatoare de promovare a implicării cetăţenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Scopul este de a sprijini implicarea activă a cetăţenilor şi a organizaţiilor societăţii civile în modul în care fondurile UE sunt planificate, investite şi monitorizate, pentru a asigura în final rezultate mai bune. În cadrul acestor acţiuni-pilot, autorităţile de management ale fondurilor de coeziune şi organizaţiile societăţii civile vor primi consiliere din partea experţilor şi sprijin pentru a dezvolta cunoştinţele şi competenţele necesare pentru punerea în aplicare a proiectelor de coeziune”, se arată în comunicat.

Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a subliniat că politica de coeziune se situează în prima linie a provocărilor cu care se confruntă în prezent cetăţenii europeni, de la climă la inovare, de la incluziunea socială şi competenţe la conectivitate.

”Prin urmare, este important ca aceştia să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce priveşte modul în care politica de coeziune dă rezultate. Atât autorităţile publice, cât şi organizaţiile societăţii civile vor profita de avantajele unei participări mai autentice a cetăţenilor”, a spus Ferreira.

În cadrul primei acţiuni-pilot, autorităţile care gestionează fondurile UE vor primi expertiză de nivel înalt din partea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi vor beneficia de asistenţă personalizată pentru a lansa noi iniţiative de implicare a cetăţenilor şi de promovare a transparenţei şi a responsabilităţii.

Apelul adresat autorităţilor de gestionare care doresc să participe la această iniţiativă este deschis începând de joi.

”În cadrul celei de-a doua acţiuni-pilot, Comisia va aloca 250 000 euro sub formă de finanţare „de bază” pentru a sprijini ideile şi iniţiativele inovatoare de promovare a implicării cetăţenilor, în special cele care vin din partea organizaţiilor mai mici şi locale ale societăţii civile. Obiectivul va fi de a testa noi abordări ale implicării cetăţenilor şi de a stimula, promova şi sprijini implicarea cetăţenilor în politica de coeziune pentru o mai bună punere în aplicare a proiectelor şi un sentiment mai puternic de asumare a rezultatelor acestora în rândul cetăţenilor”, se arată în comunicat.

Cele două acţiuni se vor desfăşura pe o perioadă de 12 luni, iar rezultatele acestora vor fi difuzate prin intermediul unui raport şi al unui vademecum privind lecţiile învăţate din diferitele proiecte, precum şi un vademecum privind modul de implicare a cetăţenilor în politica de coeziune. Scopul este de a promova iniţiative similare pentru programele politicii de coeziune în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

”Cu un buget total de peste 350 miliarde euro, politica de coeziune este principala politică de investiţii a UE şi una dintre cele mai concrete forme de manifestare a solidarităţii. Pentru ca aceste investiţii să aibă succes, este nevoie de instituţii solide şi de o bună capacitate administrativă. Cetăţenii joacă un rol important în creşterea transparenţei şi a responsabilităţii autorităţilor publice, precum şi în îmbunătăţirea eficienţei şi a eficacităţii investiţiilor publice”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.