Piaţa PC-urilor este aşteptată şi ea să scadă anul acesta, la fel ca smartphone-urile, smartwatch-urile şi alte categorii de produse, însă nu la fel de abrupt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Canalys estimează o scădere cu 7 procente a pieţei de PC-uri în acest an. Vor fi livrate în jur de 367,8 milioane de unităţi, comparativ cu cele 395,6 milioane de unităţi livrate anul trecut.

Analiştii sunt de părere că efectele pandemiei au rămas deja în urmă pentru producătorii de PC-uri, majoritatea dintre aceştia localizaţi în China, unde cele mai multe fabrici de producţie şi lanţuri de distribuţie au revenit deja la normal.

În schimb, piaţa de PC-uri va fi afectată de recesiunea globală care va urma. Pur şi simplu oamenii nu vor mai avea bani pentru un PC nou sau nu vor mai fi dispuşi să-i direcţioneze în această direcţie.

2021, conform analizei Canalys, va fi un an de stagnare pentru piaţa de PC-uri. Acesta ar putea creşte, în schimb, cu 2% în 2022.

În ultima perioadă s-a constat o creştere a cererii de laptop, în condiţiile în care unele companii au descoperit avantajele lucrului de acasă şi şi-au dotat angajaţii cu notebook-uri. Un trend crescător similar, tot pe fondul pandemiei, a venit din zona de educaţie.

În schimb, se aşteaptă o scădere a cererii pentru PC-uri. Companiile vor sta în expectativă o perioadă, încercând să vadă în ce măsură unii angajaţi vor lucra de acasă, iar alţii de la birou şi în funcţie de asta vor şti dacă sau nu mai au nevoie de desktop-uri.

În Europa, pe fondul relaxării restricţiilor, se aşteaptă o uşoară domolire a scăderii pe termen scurt. Canalys crede că în al doilea trimestru piaţa PC-urilor din Europa va fi în scădere cu doar 1%.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.