Producătorul de tutun Philip Morris International a anunţat vineri că lansează a treia rundă de finanţare PMI IMPACT, iniţiativa globală care sprijină proiecte care au scopul să reducă sau să combată comerţul ilicit - care variază de la produsele ilicite din tutun şi alte bunuri de consum la contrafacerea produselor farmaceutice şi electronice - şi a consecinţelor negative ale acestuia asupra indivizilor, familiilor şi comunităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

PMI a pus la dispoziţie 100 de milioane dolari pentru finanţarea primelor trei runde de proiecte. Până în prezent, PMI IMPACT a alocat o sumă totală de 48 de milioane de dolari pentru implementarea a 60 de proiecte în 30 de ţări, în cadrul primei şi celei de-a doua runde de finanţare ale iniţiativei.

La această iniţiativă globală pot aplica organizaţii publice, private sau non-profit cu proiecte care au scopul de a reduce sau combate comerţul ilicit.

”Philip Morris International a lansat o invitaţie de a aplica la cea de-a treia rundă de finanţare a PMI IMPACT, iniţiativa globală care sprijină proiecte care au scopul să reducă sau să combată comerţul ilicit şi consecinţele negative ale acestuia asupra indivizilor, familiilor şi comunităţilor. A treia rundă de finanţare va sprijini o gamă mai amplă de proiecte concepute pentru a combate comerţul ilicit multinaţional şi multidimensional – care variază de la produsele ilicite din tutun şi alte bunuri de consum la contrafacerea produselor farmaceutice şi electronice – la nivel global”, informează compania.

Comerţul ilicit rămâne o problemă continuă şi complexă la nivel global. Formele diferite pe care le îmbracă acest fenomen, de la comerţul ilicit cu tutun la traficul de droguri, arme şi animale sălbatice, sunt interconectate, iar infractorii se folosesc de rute de contrabandă extinse şi de reţele corupte. Adesea operat de grupuri de criminalitate organizată, comerţul ilicit privează guvernele şi plătitorii de taxe de venituri extrem de necesare, dar şi operatorii legitimi de oportunităţi de afaceri, înşală consumatorii cu produse de o calitate îndoielnică şi subminează bunăstarea şi securitatea societăţii.

Perioada de depunere a proiectelor a început, astfel că entităţile interesate sunt încurajate să-şi depună propunerile: organizaţii publice, private sau non-profit, inclusiv organizaţii guvernamentale, organizaţii internaţionale, asociaţii, instituţii academice şi companii private.

„Comerţul ilicit nu are graniţe, iar pentru a combate această ameninţare internaţională este nevoie de măsuri eficiente – aceasta este o prioritate a PMI, întrucât subminează toate eforturile noastre pentru construirea unui viitor fără fum, un viitor care într-o zi este posibil să nu mai includă ţigările. Pandemia a avut, de asemenea, impact asupra lanţului de furnizare, controlului la graniţe şi interacţiunilor transfrontaliere, de aceea, acum mai mult ca oricând, avem nevoie de programe precum PMI IMPACT care promovează schimbul de expertiză şi aduce la un loc organizaţii, idei şi soluţii pentru eradicarea comerţului ilicit”, a declarat Alvise Giustiniani, vice preşedinte, Prevenirea Comerţului Ilicit.

PMI IMPACT se adresează şi proiectelor menite să limiteze ameninţările care vizează vaccinurile, medicamentele, echipamentele medicale şi echipamentele individuale de protecţie contrafăcute şi sub standard.

”Inovaţia şi progresul tehnologic sunt esenţiale în lupta împotriva comerţului cu bunuri de contrabandă şi contrafăcute, în special în contextul pandemiei COVID-19”, spun reprezentanţii companiei.

Solicitanţii pot proveni din orice ţară, însă, toate propunerile trebuie să răspundă subiectului specific rundei de finanţare şi să vizeze una dintre următoarele teme:

  1. Controlul la graniţe
  2. Consolidarea capacităţii instituţionale
  3. Justiţia reparatorie şi protecţia victimelor
  4. Consolidarea relaţiilor dintre actorii relevanţi, sporirea sensibilizării şi cooperarea internaţională
  5. COVID-19 şi ameninţarea comerţului ilicit.

„Combaterea traficului ilicit cu produse din tutun reprezintă o prioritate pentru Philip Morris România pentru că mai puţin trafic ilicit înseamnă mai multe autostrăzi, şcoli şi spitale pentru România. Am investit în parteneriate de tip public-privat pentru creşterea capacităţii instituţiilor care luptă cu acest fenomen. În prima rundă de finanţare a programului PMI Impact, ne bucurăm să avem parteneri două instituţii de prestigiu: Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu proiectul DETECT, şi Southeast European Law Enforcement Centre (SELEC), cu proiectul FAIT (Fight Against Illicit Trade). Ambele proiecte au ca obiectiv consolidarea reacţiei operaţionale în acţiunile de combatere a traficului ilicit de mărfuri. Aşteptăm înscrierea unor noi proiecte în cadrul rundei a treia de finanţare prin PMI Impact, proiecte care să contribuie la reducerea traficului ilicit, în beneficiul tuturor cetăţenilor României”, a declarat Dragoş Bucurenci, director de comunicare la Philip Morris România.

Părţile interesate pot aplica la a treia rundă de finanţare până la unul dintre cele trei termene limită stabilite: primul termen limită de depunere: 15 septembrie 2021; al doilea termen de depunere: 15 februarie 2022; al treilea termen de depunere: 15 august 2022.

PMI IMPACT contează pe expertiza consiliului de experţi format din câţiva dintre cei mai importanţi specialişti internaţionali în domenii precum juridic, drepturile omului, anti-corupţie şi tehnologie. Acest consiliu de experţi externi independenţi va juca un rol central în evaluarea şi selectarea propunerilor de proiecte pe care PMI le va finanţa.

”PMI IMPACT le oferă organizaţiilor o platformă unde pot genera rezoluţii pentru a combate realitatea problematică a comerţului ilicit. Aşteptăm cu nerăbdare să evaluăm proiectele depuse în a treia rundă de finanţare – nivelul de interes pe care îl primeşte această iniţiativă este cu adevărat remarcabil. Este promiţător să vedem atât de multe organizaţii fantastice care se mobilizează atât de ferm pentru a combate comerţul ilicit”, afirmă Navi Pillay, avocat în drepturile omului şi membră a Consiliului de experţi PMI IMPACT.

În cadrul primei şi celei de-a doua runde de finanţare, PMI IMPACT a susţinut proiecte care au vizat diferite activităţi cu un impact durabil asupra comerţului ilicit. A colaborat cu programe de cercetare pentru a cunoaşte mai bine acest fenomen, a implementat iniţiative educaţionale pentru a îmbunătăţi conştientizarea în rândul publicului asupra acestei probleme şi a contribuit la finanţarea dezvoltării de soluţii tehnologice pentru facilitarea demersurilor împotriva comerţului ilicit.

Organizaţiile interesate să depună o propunere pentru cea de-a treia rundă de finanţare a PMI IMPACT, pot contacta biroul de proiecte din cadrul PMI IMPACT la adresa impact@pmi.com.

Philip Morris International (PMI) şi-a propus să transforme industria tutunului pentru a crea un viitor fără fum în care ţigările vor fi înlocuite cu produse fără fum în beneficiul fumătorilor adulţi care, altfel, ar continua să fumeze. PMI este lider internaţional în industria tutunului şi se ocupă cu fabricarea şi comercializarea ţigaretelor, a produselor fără fum, a dispozitivelor şi accesoriilor electronice aferente acestora, precum şi a altor produse care conţin nicotină pe pieţele din afara Statelor Unite ale Americii.

 Suplimentar, PMI pune la dispoziţia Altria Group, în vederea comercializării sub licenţă în Statele Unite, o versiune a dispozitivului IQOS şi consumabile. În SUA, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat comercializarea acestor produse în urma evaluării cererii de autorizare a punerii pe piaţă a unui produs din tutun (PMTA) şi a autorizat promovarea unei versiuni a dispozitivului IQOS şi a consumabilelor aferente ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) şi a determinat că o decizie de expunere modificată este oportună pentru promovarea sănătăţii publice.

Portofoliul de produse fără fum IQOS al PMI include produse care nu ard tutunul (heat-not-burn) şi produse cu vapori cu conţinut de nicotină.  În 30 iunie 2021, produsele fără fum dezvoltate de PMI sunt disponibile pentru vânzare în 67 de pieţe în principalele oraşe sau la nivel naţional, iar PMI estimează că aproximativ 14,7 milioane de fumători adulţi din întreaga lume au trecut la IQOS şi au renunţat la fumat.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.