Pfizer a prognozat marţi o scădere peste aşteptările analiştilor a vânzărilor vaccinului şi tratamentului său pentru Covid-19, în 2023, intensificând îngrijorarea investitorilor cu privire la cerere, pe măsură ce guvernele reduc comenzile şi îşi gestionează stocurile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul general Albert Bourla a spus că 2023 ar trebui să fie ”un an de tranziţie” pentru produsele destinate Covid ale Pfizer, înainte de a reveni, posibil, la creştere în 2024.

Vânzările totale anuale ale Pfizer au depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în 2022, determinate de vânzările de peste 56 de miliarde de dolari ale vaccinului său pentru Covid-19 şi ale tratamentului antiviral Paxlovid.

Grupul se aşteaptă la venituri totale de 67-71 de miliarde de dolari în 2023.

”Construim pe o poziţie de capital semnificativă, pe care ştim cum să o implementăm pentru a crea creştere. Construim un motor de cercetare şi dezvoltare care este mai productiv ca niciodată”, le-a spus Bourla analiştilor şi investitorilor la conferinţă.

Compania a lansat cinci produse noi anul trecut şi speră să introducă încă 14 în următorul an şi jumătate, inclusiv un vaccin pentru virusul respirator sinciţial (RSV) şi un vaccin mRNA gripal.

Analistul Citi Andrew Baum a declarat că grupul îare dificultăţi să scape de dependenţa de medicamentele pentru Covid.

”Vedem puţine lucruri aici pentru a ne schimba viziunea prudentă asupra afacerii ex-Covid a Pfizer”, a spus Baum într-o notă de cercetare.

Scăderea veniturilor legate de Covid nu este singurul factor negativ cu care se confruntă Pfizer.

Producătorul de medicamente din SUA va pierde protecţia prin brevet pentru unele medicamente cu vânzări mari, după 2025, inclusiv pentru tratamentul cancerului Ibrance şi medicamentul pentru artrită Xeljanz, şi a spus că se aşteaptă să piardă 17 miliarde de dolari din vânzări anuale între 2025 şi 2030, din cauza expirării brevetelor.

Pfizer a apelat la achiziţii, cum ar fi preluarea de 5,4 miliarde de dolari a Global Blood Therapeutics Inc şi achiziţia de 11,6 miliarde de dolari a producătorului de medicamente pentru migrene Biohaven, pentru a-şi consolida gama de produse viitoare.

Excluzând vânzările legate de Covid, Pfizer se aşteaptă ca veniturile din 2023 să crească cu 7%-9%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.