Producătorii de anvelope Pirelli, Continental, Michelin şi Nokian Tyres au fost supuşi marţi unor percheziţii de către autorităţile antitrust ale Uniunii Europene (UE), în cadrul unei investigaţii privind un posibil cartel, iar acţiunile lor au înregistrat scăderi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană, care acţionează ca autoritate de aplicare a concurenţei în Uniunea Europeană, a declarat că a efectuat percheziţii la mai mulţi producători de anvelope din mai multe ţări ale UE. Nu a furnizat detalii suplimentare, în conformitate cu politica sa în astfel de chestiuni.

Compania italiană Pirelli a declarat pentru Reuters că a acţionat corect şi "întotdeauna în totală conformitate cu toate regulile şi reglementările".

"Pirelli informează că acordă sprijin total autorităţii în cadrul investigaţiilor în curs", a declarat un purtător de cuvânt al companiei cu sediul în Milano.

Rivalul german Continental a confirmat că investigaţiile autorităţilor antitrust europene au avut loc la birourile companiei din Germania.

Michelin, din Franţa, a declarat că este inclusă în ancheta UE şi că respectă strict regulile de concurenţă.

Între timp, Nokian Tyres din Finlanda a declarat că sediul său central a fost percheziţionat şi că cooperează cu autoritatea UE.

Acţiunile Pirelli au scăzut cu până la 3,8%, fiind apoi suspendate temporar de la tranzacţionare. Michelin a înregistrat o scădere de 2,9%, iar Continental de 3,5%.

Autoritatea de supraveghere a UE a declarat că produsele vizate de percheziţii sunt anvelopele noi de schimb pentru autoturisme, autoutilitare, camioane şi autobuze vândute în Spaţiul Economic European, care cuprinde ţările UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. A indicat că aceste companii percheziţionate ar fi putut încălca regulile UE privind cartelurile.

"Comisia este îngrijorată că a avut loc o coordonare a preţurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice", a declarat executivul UE într-un comunicat.

Companiile găsite vinovate de încălcarea regulilor antitrust ale UE se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală.

În ultimii ani, Comisia a amendat aproape o duzină de carteluri din industria auto, printre care furnizorii de rulmenţi auto, scaune auto, sisteme de frânare şi chiar un cartel care a restricţionat concurenţa în domeniul eliminării emisiilor pentru autoturismele diesel noi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.