Patria Credit, instituţie financiară nebancară specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat în 2021 un profit net de 1,59 milioane euro, cu 42% mai mare decât cel din 2020, marcând al şaselea an de creştere susţinută şi o revenire a cererii după primul an de pandemie. Portofoliul de credite a ajuns la 26,6 mil. de euro, în creştere cu 6,5 milioane de euro (32%) faţă de finalul lui 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patria Credit IFN SA, instituţie financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2021 un profit net în urcare cu 42% faţă de rezultatul din anul anterior – respectiv 1,59 milioane de euro comparativ cu 1,12 milioane de euro în 2020 (rezultate preliminare, în curs de auditare). De asemenea, Patria Credit şi-a lărgit baza de clienţi, numărul acestora urcând cu 8,5% faţă de nivelul din anul precedent, în timp ce rata rentabilităţii capitalului a depăşit 35%. În majoritate, clienţii companiei sunt producători agricoli din zona Munteniei, care reprezintă 63,6% din totalul afacerilor finanţate. Producătorii din regiunea Moldovei se situează pe poziţia a doua ca pondere în totalul clienţilor, reprezentând 24,5%”, anunţă Patria Credit IFN SA.

Majoritatea clienţilor sunt specializaţi în producţia de legume (56%, faţă de doar 21% producţie de cereale şi 18% zootehnie), care accesează credite în valoare de până la 15.000 de euro şi cu maturitate de 4-5 ani, a căror destinaţie sunt investiţiile în producţie.

Cele mai multe credite acordate, peste 34% din total, au o valoare cuprinsă între 5.000 şi 15.000 de euro, fiind urmate de creditele cu valori între 15.000 şi 25.000 de euro, care reprezintă 29,7%.

Valoare medie a creditului acordat în 2021 a fost de 10.719 euro. În marea lor majoritate (peste 88%), creditele au ca destinaţie investiţiile, doar puţin peste 4% fiind contractate pentru acoperirea capitalului de lucru, în vreme ce 7,7% au destinaţie mixtă.

 „Astfel, am depăşit ţintele stabilite pentru aproape toţi principalii indicatori: la sfârşitul anului trecut valoarea totală a portofoliului de credite se ridica la 26,6 milioane de euro, cu 1,5 milioane de euro peste obiectivul fixat şi cu peste 6,5mil. de euro mai mult decât nivelul înregistrat la finalul anului 2020”, spune  Raluca Andreica, CEO al Patria Credit.

Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fără garanţii reale (pentru 90% din suma împrumutată) în valoare de maximum 120.000 de lei. Acesta este finanţat de către Uniunea Europeană din Fondul European de Investiţii, instrumentul specializat al UE în materie de capital privat, garanţii şi instrumente de microfinanţare menit să sprijine IMM-urile, microîntreprinderile şi întreprinderile sociale. De altfel, instituţia de microcreditare are în derulare acorduri prin care riscurile sunt preluate de către parteneri instituţionali sau finanţatori precum FEI sau Fondul European pentru Sud-Estul Europei (EFSE). În 2021, Patria Credit a suplimentat plafonul de garanţii pentru creditele EaSI cu 36 milioane de euro, pe fondul unei cereri foarte mari, cerere care continuă şi în primele luni din an, când noul instrument de garantare este aşteptat sa fie lansat.

Procedura de creditare a instituţiei nu implică documentaţie clasică solicitată de bănci, ci se bazează pe o analiză personalizată a bugetului fermierului, a tipului de cultură şi a ciclului de producţie.

La rezultatul din 2021 al Patria Credit a contribuit de asemenea şi calitatea portfoliului. Creditele restante cu întârzieri la plată de peste 30 de zile reprezintă puţin peste 4% din portofoliul total al Patria Credit, în vreme ce rata creditelor neperformante, cu întârzieri de peste 90 de zile, se ridică la 2,75%.

„În ceea ce priveşte costurile, în 2021 am reuşit să reducem costul de finanţare cu aproape un punct procentual faţă de anul precedent, după ce în 2020 am redus costul de finanţare cu peste 0,5 pp”, explică Andreica.

Pentru anul în curs, Patria Credit are în derulare o serie de proiecte majore de investiţii. Unul dintre acestea, deja început, este schimbarea arhitecturii interne de IT, care continuă procesul de digitalizare a operaţiunilor pentru a deservi mai bine forţa de vânzări şi pentru optimizarea integrării cu partenerii, prin diferite API. Astfel, obiectivul este de a le oferi clienţilor servicii complet digitale, în timp ce durata de acordare a creditului ar urma să ajungă la maximum 48 de ore. De asemenea, Patria Credit va deschide două noi agenţii în două zone cu mare potenţial agricol ale ţării, după ce anul trecut a deschis Tulcea şi Botoşani.

Instituţia urmează să mai lanseze la Izbiceni un proiect-pilot de digitalizare în beneficiul producătorilor de legume, constând în instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici în culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de producţie, controlul factorilor de mediu şi al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor.

Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine mai ales eforturile antreprenorilor şi ale persoanelor private, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor rurale.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.