Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica şi fosta-Patria Bank, îşi va majora capitalul social cu circa 13 milioane euro, decizia urmând a fi supusă aprobării în adunarea acţionarilor din 12 martie. În plus, banca a încheiat un contract de împrumut subordonat la termen de 4,3 milioane euro acordat de acţionarul majoritar EEAF Financial Services BV, pentru a-şi consolida direcţia de creştere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se propune majorarea capitalului social cu suma de aproximativ 13 milioane euro, din care acţionarului majoritar EEAF Financial Services BV îi va reveni suma de 9,9 milioane euro, care este propusă a fi subscrisă prin conversia împrumuturilor subordonate acordate băncii în sumă totală de 8,65 milioane euro şi prin aport în numerar în sumă de 1,25 milioane euro, iar acţionarilor minoritari le va reveni suma de 3,1 milioane euro, pentru exercitarea drepturilor de preferinţă", arată convocatorul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Din cele 8,65 milioane euro, 4,3 milioane reprezintă un nou împrumut acordat de acţionarul majoritar, iar 4,35 un împrumut mai vechi, acordat în 2016.

Astfel, banca a încheiat un contract de împrumut subordonat la termen, în sumă de 4,3 milioane euro, acordat de către EEAF Financial Services BV, acţionar majoritar al Patria Bank, cu o maturitate de şase ani, cu rambursare într-o singură tranşă la scadenţă.

Patria Bank informează totodată că a încheiat pe 22 februarie un act adiţional la contractul de împrumut subordonat la termen din 23 august 2016, în suma de 4,35 milioane euro, acordat de către EEAF Financial Services BV, având o maturitate de şapte ani şi opt luni, cu rambursare într-o singură tranşă la scadenţă.

"Împrumuturile mai sus menţionate sunt menite să consolideze direcţia de creştere şi îmbunătăţirea continuă a poziţiei în piaţă a Patria Bank SA, prin angajamentul acţionarului majoritar de a continua proiectele de dezvoltare ale băncii şi de a contribui la procesul de consolidare a bazei de capital, în măsură să permită creşterea dinamica asumată în urma procesului de fuziune, aceste împrumuturi urmând să constituie o componentă a surselor de realizare a operaţiunii de majorare de capital, supusă aprobării AGEA din data de 12 martie 2018", informează banca.

Patria Bank, banca rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comerciala Carpatica şi fosta-Patria Bank, a raportat pentru anul trecut pierderi de 42 milioane lei, la venituri totale din exploatare de 142,5 milioane lei.

Astfel, anul trecut a reprezentat un exerciţiu financiar în care cele două bănci au funcţionat separat patru luni anterior fuziunii şi opt luni împreună ca bancă fuzionată.

Venitul total din exploatare de 142,5 milioane lei este cu 7,8% sub nivelul bugetat, mai ales din cauza nerealizării plasamentului unei porţiuni din lichiditatea excedentară printr-o achiziţie de portofoliu.

Cheltuielile operaţionale, în sumă de 165 milioane lei au înregistrat o scădere cu 2,9% faţă de nivelul bugetat, datorită procesului de reorganizare a băncii în contextul fuziunii şi al optimizării reţelei de unităţi teritoriale.

Prin fuziune, Patria Bank are circa 180.000 de clienţi. Noua Patria Bank  este prezentă în 63 de oraşe, prin 85 unităţi bancare, fiind un participant activ şi inovativ pe segmentele agro, microîntreprinderi şi IMM şi dezvoltând segmentul retail în mediul urban şi mai ales în oraşele mici şi în mediul rural.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.