Parlamentari europeni l-au întrebat pe Jeff Bezos, într-o scrisoare, dacă Amazon angajează agenţi de informaţii pentru a spiona politicieni, sindicalişti şi angajaţi, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea, redactată de Leïla Chaibi, politiciană franceză din partea partidului La France Insoumise, a fost semnată de 36 de parlamentari europeni, majoritatea de stânga şi ecologişti.

”Ne gândim la intenţiile dumneavoastră cu mare îngrijorare: Amazon monitorizează în mod intenţionat sindicalişti, angajaţi ai companiei, precum şi reprezentanţi politici (inclusiv noi înşine), care ar putea exprima critici la adresa activităţilor sale”, întreabă scrisoarea.

Această scrisoare survine ştergerii de către Amazon a două anunţuri de angajare a unor ”analişti de informaţii”, de preferat cunoscători ai limbilor franceză şi spaniolă. Potrivit anunţurilor, posturile respective implicau monitorizarea unor diverse riscuri percepute de Amazon, între care sindicate şi ”lideri politici ostili”.

”Ne îngrijorează dacă sindicatele europene, precum şi reprezentanţii aleşi locali, naţionali sau europeni, sunt afectaţi de această abordare a ”monitorizării ameninţărilor”, care are ca scop reprimarea acţiunilor colective şi a organizării sindicale”, se arată în scrisoare.

Dacă ar fi fost angajaţi, analiştii ar fi fost însărcinaţi cu colectarea de informaţii cu privire la orice ameninţări interne şi externe pentru Amazon şi raportarea datelor către liderii din întreaga organizaţie.

Anunţurile de locuri de muncă spuneau că analiştii vor avea sarcina de a colecta informaţii despre ”subiecte sensibile care sunt extrem de confidenţiale, inclusiv ameninţări de organizare a forţei de muncă împotriva companiei”, ”finanţare şi activităţi legate de campanii corporative (interne şi externe) împotriva Amazon”, precum şi briefinguri despre ”situaţii dinamice”, inclusiv proteste, crize geopolitice şi alte subiecte ”sensibile la resursele umane şi relaţiile angajaţilor”.

Posturile, care vizau candidaţii din sectorul forţelor de ordine sau cu experienţă militară, erau cu sediul în Phoenix, Arizona, iar angajaţii ar fi făcut parte din Programul de informaţii globale al Global Security Operation.

Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat pentru CNBC: ”Locul de muncă nu era descris exactă a exact - a fost făcut greşit şi de atunci a fost corectat”.

Amazon a subliniat că nu doreşte ca personalul ”să spioneze” grupuri terţe. În schimb, compania a spus că doreşte ca analiştii să analizeze informaţii disponibile publicului pentru a înţelege mediul în care operează.

Săptămâna trecută sindicatele au declarat că Comisia Europeană, braţul executiv al UE, ar trebui să investigheze dacă monitorizarea lucrătorilor de către Amazon a fost legală.

Practicile Amazon în materie de muncă s-au concentrat înainte şi în timpul pandemiei coronavirusului.

Începând din martie, s-au dezvoltat tensiuni între Amazon şi lucrătorii din depozite, angajaţii susţinând că grupul nu a făcut suficient pentru a-i proteja de coronavirus.

Compania a atras din nou atenţia asupra sa după ce, în aprilie, a concediat trei angajaţi care au criticat în mod deschis practicile sale de muncă. Amazon a anunşat că a concediat angajaţii pentru că au încălcat politicile interne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.