Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţă că a solicitat Comisiei Europene acordul pentru a utiliza 27 de milioane de euro, suma neaccesată din fonduri europene, pentru sprijinirea sectorului viticulturii şi viniculturii, grav afectat de criza sanitară după ce sectorul HoReCa şi-a suspendat activitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Pentru sectorul viticulturii, care a fost foarte afectat, pentru că mare parte din produsele lor se duc spre ceea ce înseamnă HoReCa  şi lanţul HoReCa a fost două luni de zile total blocat, am comunicat Comisiei să putem utiliza cele 27 de milioane de euro ca schemă de sprijin pentru toţi cei din sectorul viti-vinicol. La nivel european, încă nu este acceptată această formă de sprijin, ei au sugerat alte soluţii şi anume distilarea. Pentru noi nu este fezabilă asemenea modalitate şi vrem să utilizăm bani care au fost dedicaţi sectorului viti-vinicol românesc şi pe care îi avem necheltuiţi, 27 de milioane de euro şi insistăm să-i putem utiliza pe aceştia pentru veni să-i sprijinim pe toţi cei care activează în sectorul viti-vinicol", a declarat ministrul Agriculturii sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul unei întâlniri cu fermierii dn judeţul Alba. 
Acesta a mai afirmat că fermierii şi procesatorii din industria alimentară vor beneficia de ajutoare în cuantum de 80 de milioane de euro, tot bani europeni, dar şi că niciun producător român nu a apelat la stocarea privată pusă la punct de autorităţile Uniunii Europene. 
„Sunt 80 de milioane pe care le vom da sub formă forfetară, până la 5000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru procesatori, Există din 7 mai, forma de stocare privată la care toţi cei care au stocuri pot să acceseze. Din ştiinţa mea nu a accesat niciun procesator din România, deşi am primit semnale că sunt stocuri foarte mari pentru carnea de vită pentru carnea de pasăre, pentru produsele lactate” a adăugat Oros.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.