Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, că aşteaptă de la Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să fie mult mai participativ şi cooperant şi dacă nu ne mişcăm suficient de repede pentru a profita de orice oportunitate, se poate ajunge în situaţia de a avea penurie pe anumite categorii de produse. Florin Cîţu a spus că ONAC a fost conceput total greşit de fosta guvernare şi nu a fost conceput pentru situaţii de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Domnul ministru Cîţu, aveţi ONAC-ul în subordine. Aştept de la ONAC un comportament mult mai participativ şi mai cooperant şi mai ales să le transmiteţi că procedurile nu încetează când ne-am stabilit, reuşim să asigurăm nişte stocuri, stocurile pe care sunt gândite şi pentru care a fost demarată procedura de achiziţie sunt nişte stocuri care ulterior trebuie completat, trebuie continuată căutarea, transmise în continuare cereri de ofertă, căutaţi în continuare. Nu se poate să caute Ministerului Economiei prin ataşaţii comerciali, să caute Ministerul Apărării prin diferitele reţele, iar ONAC-ul să refuze să trimită cereri de oferte către posibili ofertanţi. O spun foarte sincer, iar apropo de viteza de derulare a procedurilor aici avem bază legală”, a transmis Orban în şedinţa de Guvern.

El a spus că dacă nu ne mişcăm repede pentru achiziţia unor produse, se poate ajunge în situaţia de a avea o penurie pe anumite categorii.

“Suntem în situaţii în care avem un singur furnizor, nu putem să ne încăpăţânăm să nu facem achiziţii pentru că era preţul pe care l-am stabilit în condiţiile în care există riscul într-o zi respectivul producator să vândă altcuiva. Deja au apărut interdicţii de export din ţări importante, deja se fac rechiziţii în alte ţări, dacă noi nu ne mişcăm suficient de repede astfel încât să profităm de orice oportunitate numai din o inerţie a unei structuri, vom ajunge în situaţii în care putem avea penurie pe anumite categorii de produse”, a mai afirmat premierul.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a spus că ONAC a fost conceput total greşit, nu pentru situaţii urgenţă.

“La ONAC lucrurile au demarat mai prost, structura a fost greşit concepută şi nu a fost concepută pentru situaţii de urgenţă, dar nu aveau nimic pe stocuri, am dat acea ordonanţă care are aproape o lună şi ceva şi pe parcurs bineînţeles că au început să se mişte mai bine, Da, s- a văzut clar că în acest moment de urgenţă a fost mai uşor să se ducă Ministerul Economiei sau alte ministere să achiziţioneze decât prin acest sistem creat, ONAC, anul trecut. Nu este funcţional în momentul asta. (…) Cum a fost conceput ONAC de fosta guvernare, a fost total greşit, nu a fost conceput pentru situaţii de urgenţă”, a afirmat Florin Cîţu.

Orban a mai spus că achiziţiile trebuie să continue pentru a exista stocuri suficiente.

“Nu trebuie să ajungem în situaţia în care să trebuiască eu să intervin ca să dau un telefon în Germania sau mai ştiu eu unde în orice ţară pentru a beneficia de anumite decizii la nivel guvernamental. Astea trebuie făcute rapid, imediat pentru rezolvarea situaţiilor curente.(…) Achiziţiile trebuie continuate, trebuie să fim pregătiţi şi mai ales să avem stocurile. Pentru că aştia care au fost înainte de guvernare au lăsat zero stocuri, nu exista absolut nimic”, a mai declarat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.