Opt companii, printre care şi Enel, precum şi asociaţiile SolarPower Europe şi WindEurope au lansat luni "Choose Renewable Hydrogen" (Alege Hidrogenul Regenerabil), o iniţiativă comună care evidenţiază rolul esenţial al surselor regenerabile de energie pentru a asigura o redresare economică solidă, în linie cu European Green Deal, prin care au cerut Comisiei Europene să ia deciziile corecte pentru viitoarea integrare a sistemului energetic şi strategia Europei în ceea ce priveşte hidrogenul, exploatând întregul potenţial al energiei din surse regenerabile de a decarboniza în întregime Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa “Choose Renewable Hydrogen” include în prezent zece companii şi asociaţii: Akuo Energy, BayWa r.e., EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, SolarPower Europe, Ørsted, Vestas şi WindEurope.

"Astăzi, opt companii de top din industrie, SolarPower Europe şi WindEurope, au lansat 'Choose Renewable Hydrogen' (Alege Hidrogenul Regenerabil), o iniţiativă comună care evidenţiază rolul esenţial al surselor regenerabile de energie pentru a asigura o redresare economică solidă, în linie cu European Green Deal. Semnatarii au cerut Comisiei Europene să ia deciziile corecte pentru viitoarea integrare a sistemului energetic şi strategia Europei în ceea ce priveşte hidrogenul, exploatând întregul potenţial al energiei electrice din surse regenerabile de a decarboniza în întregime Europa", anunţă un comunicat.

Iniţiativa îndeamnă ca, în mijlocul crizei de sănătate cauzate de Covid-19 şi a implicaţiilor sale economice, Europa să acorde prioritate celor mai eficiente, sustenabile şi rentabile modalităţi de decarbonizare a economiei.

"Alimentarea directă reprezintă principala metodă de decarbonizare a sistemelor de încălzire şi a transportului rutier, dar există şi alte sectoare dificil de transformat – cum ar fi unele industrii grele, transportul rutier pe distanţe lungi, aviaţia şi transportul maritim – în care electrificarea directă este insuficientă. Aici hidrogenul regenerabil va juca un rol cheie, reprezentând cea mai rentabilă şi durabilă soluţie pentru decarbonizarea completă", precizează companiile.

Hidrogenul produs în Europa prin electroliză cu ajutorul energiei electrice 100% din surse regenerabile, precum energia solară şi eoliană, generează zero emisii de gaze cu efect de seră sau alţi poluanţi atmosferici, creşte securitatea energetică a UE şi, atunci când este produs din surse regenerabile conectate la reţea, reprezintă o formă optimizată de cuplare sectorială.

"Tehnologiile de energie obţinută din surse regenerabile sunt gata să formeze baza European Green Deal. Acestea sunt competitive din punct de vedere al costurilor, foarte scalabile şi pot oferi soluţii cu adevărat durabile pe bază de hidrogen pentru a definitiva decarbonizarea Europei. Viitoarea 'Strategie de integrare a sistemului energetic' şi 'Strategia privind hidrogenul curat' vor fi esenţiale pentru consacrarea modalităţilor de decarbonizare potrivite pentru Europa: acestea trebuie să se bazeze pe potenţialul imens al energiei electrice din surse regenerabile, care va consolida integrarea sectorială, va crea milioane de locuri de muncă şi va furniza hidrogen sustenabil necesar pentru modernizarea şi decarbonizarea industriilor europene", spune Aurelie Beauvais, CEO interimar al SolarPower Europe.

Giles Dickson, CEO WindEurope, a declarat că energiile din surse regenerabile reprezintă în prezent aproape jumătate din energia noastră electrică.

"Dar electricitatea este doar un sfert din consumul nostru total de energie. Restul consumului este generat în mare parte din combustibili fosili, mai puţin eficienţi decât electricitatea. Trebuie să electrificăm cât mai mult din restul energiei consumate. Iar vântul va fi esenţial – Comisia Europeană şi Agenţia Internaţională pentru Energie spun că acesta va reprezenta jumătate din energia electrică a Europei până în 2050. Dar nu putem electrifica totul. Unele procese industriale şi transportul greu vor trebui să funcţioneze pe gaz. Iar hidrogenul regenerabil este cel mai bun gaz. Este complet curat. Acesta va deveni accesibil ca urmare a costului redus al energiei regenerabile. Şi va fi energie realizată în Europa, creând locuri de muncă şi generând creştere economică în Europa. Hidrogenul în Pachetul de Redresare Economică? Da, dar să fie hidrogen regenerabil", spune el.

De altfel, reprezentanţii companiilor implicate în proiect au transmis o scrisoare deschisă către Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, în care spun că hidrogenul regenerabil ca cea mai bună soluţie bazată pe hidrogen pentru un viitor durabil.

"Domnule vicepreşedinte executiv, Europa a preluat conducerea în lupta împotriva schimbărilor climatice cu European Green Deal şi angajamentul faţă de neutralitatea climatică până în 2050. Pe fondul crizei de sănătate cauzată de Covid-19 şi a implicaţiilor economice ale acesteia, Europa trebuie să acorde prioritate celor mai eficiente, sustenabile şi rentabile modalităţi de decarbonizare a economiei sale şi de creare de locuri de muncă. Decarbonizarea sectorului energetic printr-o mai mare utilizare a energiei din surse regenerabile, cuplată cu electrificarea întregului sistem energetic şi eficienţa energetică, va conduce către o tranziţie curată", spun semnatarii scrisorii.

Electrificarea oferă cea mai ieftină şi simplă cale de decarbonizare a unor segmente mari din consumul final de energie. Peste 60% din consumul final de energie poate fi acoperit prin electrificare directă.

"Energia electrică din surse regenerabile este competitivă din punct de vedere al costurilor şi poate fi scalabilă. Accelerarea dezvoltării sale, alături de o strategie solidă pentru modernizarea reţelelor electrice din Europa, va contribui decisiv atât la Green Deal, cât şi la redresarea economică", adaugă ei.

Electrificarea directă (trecerea la energie din surse care nu se bazează pe combustibili fosili) va fi principalul motor pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire şi a transportului rutier, consideră aceştia. Există însă şi alte utilizări energetice care ar putea fi prea scumpe pentru electrificarea completă sau care pot genera alte provocări tehnice. Acestea sunt aşa-numitele sectoare „dificil de transformat”, precum industria chimică sau cea grea, transportul rutier pe distanţe lungi, transportul aerian şi cel maritim.

"În aceste sectoare, hidrogenul regenerabil va juca un rol esenţial şi poate fi cea mai eficientă şi mai durabilă soluţie pentru decarbonizare. Hidrogenul produs prin electroliză cu energie din surse regenerabile are zero emisii de gaze cu efect de seră. Dacă este realizată în Europa, producerea sa reduce dependenţa energetică a UE de ţările terţe şi dacă este realizată cu ajutorul surselor regenerabile conectate la reţea, producerea de hidrogen oferă o formă reală de cuplare sectorială între sectorul energetic şi celelalte sectoare economice", mai spun ei.

 Investiţiile în hidrogen regenerabil au un potenţial mare în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă şi de creştere, iar acest lucru se datorează faptului că Europa va extinde capacitatea de generarea a energiei din surse regenerabile necesară producţiei sale şi dezvoltării tehnologice.

"Liderii europeni stabilesc acum planuri de stimulare pentru repornirea economiei noastre după COVID-19. Fiecare euro cheltuit pentru accelerarea modelelor de afaceri eficiente din punct de vedere al costurilor care creează cea mai mare valoare pentru Europa - cum ar fi hidrogenul regenerabil şi electrificarea directă - ne va ţine pe drumul cel bun spre o tranziţie energetică mai rapidă şi mai bogată în locuri de muncă. Prin realizarea alegerilor corecte şi prin plasarea surselor regenerabile de energie în nucleul viitorului sistem energetic al Europei, Europa poate conduce calea transformării energetice globale şi poate modela proiectul Green Deal ca o adevărată poveste de succes european. Companiile noastre sunt gata să ofere această viziune", precizează semnatarii scrisorii.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.