OpenAI, compania din spatele ChatGPT, explorează crearea propriilor cipuri de inteligenţă artificială şi a mers până la evaluarea unei potenţiale ţinte de achiziţie, potrivit unor persoane familiare cu planurile companiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania nu a decis încă să meargă mai departe, potrivit discuţiilor interne recente. Cu toate acestea, de cel puţin anul trecut, a discutat diferite opţiuni pentru a rezolva penuria de cipuri AI scumpe pe care se bazează OpenAI, potrivit unor oameni familiarizaţi cu problema.

Aceste opţiuni au inclus construirea propriului cip AI, colaborarea mai strânsă cu alţi producători de cipuri, inclusiv Nvidia, şi, de asemenea, diversificarea furnizorilor săi dincolo de Nvidia.

OpenAI a refuzat să comenteze.

CEO-ul Sam Altman a făcut din achiziţia mai multor cipuri AI o prioritate de vârf pentru companie. El s-a plâns public de deficitul de unităţi de procesare grafică, o piaţă dominată de Nvidia, care controlează peste 80% din piaţa globală pentru cipurile cele mai potrivite pentru a rula aplicaţii AI.

Efortul de a obţine mai multe cipuri este legat de două preocupări majore pe care Altman le-a identificat: o penurie a procesoarelor avansate care alimentează software-ul OpenAI şi costurile ”apăsătoare” asociate cu rularea hardware-ului necesar pentru a-i alimenta eforturile şi produsele.

Din 2020, OpenAI şi-a dezvoltat tehnologiile de inteligenţă artificială generativă pe un supercomputer masiv construit de Microsoft, unul dintre cei mai mari susţinători ai săi, care utilizează 10.000 de unităţi de procesare grafică (GPU) ale Nvidia.

Rularea ChatGPT este foarte costisitoare pentru companie. Fiecare interogare costă aproximativ 4 cenţi, potrivit unei analize a analistului Bernstein Stacy Rasgon.

Dacă interogările ChatGPT cresc la o zecime din scara căutării pe Google, ar fi nevoie iniţial de GPU-uri în valoare de aproximativ 48,1 miliarde de dolari şi de cipuri în valoare de aproximativ 16 miliarde de dolari pe an pentru a rămâne operaţionale.

Un efort de a-şi dezvolta propriile cipuri AI ar plasa OpenAI într-un grup mic de jucători mari din tehnologie, cum ar fi Google, parte a grupului Alphabet, şi Amazon.com, care au căutat să preia controlul asupra proiectării cipurilor care sunt fundamentale pentru afacerile lor.

Nu este clar dacă OpenAI va merge mai departe cu un plan de a construi un cip personalizat. A face acest lucru ar fi o iniţiativă strategică majoră şi o investiţie grea, ale cărei costuri s-ar putea ridica la sute de milioane de dolari pe an, potrivit veteranilor din industrie.

Chiar dacă OpenAI ar angaja resurse pentru această sarcină, nu ar garanta succesul.

Achiziţia unei companii de cipuri ar putea accelera procesul de construire a propriului cip al OpenAI - aşa cum a făcut-o pentru Amazon.com achiziţia Annapurna Labs, în 2015.

OpenAI a luat în considerare calea până la punctul în care a efectuat due diligence asupra unei potenţiale ţinte de achiziţie, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu planurile sale.

Identitatea companiei examinată de OpenAI  pentru cumpărare nu a putut fi aflată.

Chiar dacă OpenAI merge mai departe cu planuri pentru un cip personalizat - inclusiv o achiziţie - efortul este probabil să dureze câţiva ani, lăsând între timp compania dependentă de furnizori comerciali precum Nvidia şi Advanced Micro Devices (AMD).

Unele companii mari de tehnologie îşi construiesc propriile procesoare de ani de zile, cu rezultate limitate.

Eforturile Meta pentru dezvoltarea unui cip personalizat au fost afectate de probleme, ceea ce a determinat compania să renunţe la unele dintre cipurile sale AI, potrivit Reuters.

Proprietarul Facebook lucrează acum la un cip mai nou, care va cuprinde toate tipurile de activităţi AI.

Susţinătorul principal al OpenAI, Microsoft, dezvoltă un cip AI personalizat pe care OpenAI îl testează, a scris The Information. Planurile ar putea semnala o nouă distanţare între cele două companii.

Cererea de cipuri AI specializate a crescut de la lansarea ChatGPT anul trecut. Cipurile specifice, sau acceleratoarele AI, sunt necesare pentru a antrena şi a rula cea mai recentă tehnologie AI generativă. Nvidia este unul dintre puţinii producători de cipuri care produce cipuri AI utile şi domină piaţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.