OPEC a anticipat joi că cererea mondială de petrol va creştere astfel încât va atinge nivelul anterior pandemiei de Covid-19 în 2022, susţinută de creşterea din Statele Unite, China şi India, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului lunar al OPEC, cererea de petrol va creşte anul viitor cu 3,4%, la 99,86 de milioane de barili pe zi, iar în semestrul al doilea din 2022 va atinge o medie de peste 200 de milioane de barili pe zi.

”Există aşteptări solide referitoare la creşterea economiei globale în 2022. Acestea includ îmbunătăţirea controlului asupra Covid-19, mai ales în ţările în dezvoltare şi emergente, care vor stimula cererea de petrol pentru a atins nivelul anterior pandemiei în 2022”, a afirmat OPEC.

Raportul reflectă încrederea organizaţiei că cererea îşi va reveni puternic din pandemie, permiţând OPEC şi aliaţilor săi să relaxeze mai mult limitele impuse livrărilor în 2020. Unii analişti afirmaseră că cererea de petrol ar fi atins nivelul maxim în 2019.

În raport, OPEC a menţinut estimarea că cererea de petrol va avansa în 2021 cu 5,95 de milioane de barili pe zi, respectiv cu 6,6%.

OPEC se mai aşteaptă ca cererea din China şi India să depăşească anul viitor nivelul anterior pandemiei şi că Statele unite vor avea cea mai mare contribuţie la creşterea cererii în 2022.

Creşterea economiei mondiale ar urma să încetinească anul viitor la 4,1%, de la 5,5% în 2021, susţinută totuţi de măsurile guvernamentale de stimulare, perspectiva depinzând în primul rând de evoluţia Covid-19, potrivit OPEC.

Preţurile petrolului au fost de sub 74 de dolari pe baril după publicarea raportului OPEC. Cotaţiile ţiţeiului au urcat în acest an cu peste 40%, cu ajutorul limitelor de producţie adoptate de OPEC şi aliaţii, săi, între care şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.