Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) va transmite "în perioada imediat următoare" celor interesaţi de privatizare mai multe detalii, care le vor permite acestora să formuleze o ofertă neangajantă, precizează Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru că societatea se află în procedură de insolvenţă iar acţionarul stat nu are prerogative în această perioadă, administratorul judiciar poate clarifica detaliile viitoarelor etape ale procesului de vânzare", a transmis Ministerul Economiei, în urma unei solicitări News.ro.

În luna august, Oltchim a anunţat iniţierea procesului de vânzare prin pachete de active.

Ministerul Economiei arată că, în acest sens, s-au făcut paşi importanţi, iar acest proces se desfăşoară "într-un mod profesionist, transparent şi nediscriminatoriu" şi există interes pe piaţă pentru pachetele de active.

"MECRMA este încrezător în derularea cu succes a procesului de reorganizare şi continuă dialogul cu Comisia Europeană, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de  societate,  ceea ce va oferi certitudine juridică atât potenţialilor investitori, societăţii cât şi creditorilor", spun oficialii Ministerului Economiei.

Surse aproapiate negocierilor au declarat anterior, pentru News.ro, că cel puţin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionart minoritar al combinatului.

Ulterior, PCC a confirmat, pentru News.ro, că va depune oferte pentru toate pachetele de active scoase la vânzare. 

PCC şi Chimcomplex au participat şi la procesul de privatizare a Oltchim din 2012, dar au pierdut competiţia în faţa lui Dan Diaconescu.

Ulterior, statul a anulat privatizarea, sub pretextul că Dan Diaconescu nu a dovedit că dispune de sumele promise pentru cumpărarea pachetului majoritar. În prezent, Dan Diaconescu se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de cinci ani şi şase luni pentru şantaj. 

Contactat de agenţia de presă News.ro, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, spune că vânzarea activelor Oltchim avansează, însă este nevoie de răspunsul Comisiei Europene privind ştergerea datoriilor companiei.

"În momentul de faţă sunt nişte proceduri de urmat cu cei de la Comisia Europeană şi nu se pot spune foarte multe lucruri despre privatizare. Se aşteaptă un răspuns de la Uniunea Europeană pentru că este o anchetă pe rol. Eu sper să se termine anul acesta", a declarat Piperea, pentru News.ro.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012. 

Oltchim are ca administrator judiciar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, din aprilie 2015 fiind în proces de reorganizare judiciară.

Statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane euro.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania.

Oltchim a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 555,1 milioane lei (123,7 milioane euro), în scădere cu 2,7% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, când Oltchim a realizat afaceri în sumă de 570,5 milioane lei (126,8 milioane euro).

Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi. Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă 74% din producţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.