Oficiali americani şi ruşi de rang înalt se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta despre atacurile ransomware împotriva companiilor americane, cum a fost cel centrat pe compania IT Kaseya din Florida, a anunţat marţi Casa Albă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne aşteptăm să avem o întâlnire săptămâna viitoare axată pe atacurile ransomware", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Atacul ransomware de vineri a blocat datele a sute de companii mici din întreaga lume, inclusiv multe din Statele Unite. Cu toate acestea, Kaseya a anunţat că atacul nu reprezintă o ameninţare pentru infrastructura critică a SUA.

Atacul cibernetic este cel mai recent dintr-o serie de intruziuni din partea hackerilor care au făcut o afacere profitabilă din a bloca datele organizaţiilor în schimbul plăţilor în monedă digitală.

Deşi infracţiunile cibernetice au loc de ani de zile, atacurile s-au intensificat semnificativ în ultima perioadă, iar atacul împotriva operatorului american de conducte Colonial Pipeline, în luna mai, a blocat circa o săptămână aprovizionarea cu benzină pe coasta de est a SUA.

Psaki a declarat că Biden se va întâlni miercuri cu oficiali din cadrul Departamentului Justiţiei, Departamentului de Stat, Departamentului Securităţii Interne şi comunităţii de informaţii pentru a discuta despre atacurile ransomware şi despre eforturile SUA de combatere a acestora.

Între 800 şi 1.500 de companii din întreaga lume au fost afectate de atacul ransomware axat pe firma de tehnologie informaţională americană Kaseya, a declarat luni directorul executiv al acesteia.

Fred Voccola, CEO al companiei din Florida, a declarat într-un interviu că este greu de estimat impactul precis al atacului de vineri, deoarece cei afectaţi sunt în principal clienţi ai clienţilor Kaseya.

Kaseya este o companie care furnizează instrumente software firmelor care se ocupă de obicei de back-office pentru companii prea mici sau cu resurse modeste pentru a avea propriile departamente de tehnologie.

În Suedia, multe dintre cele 800 de magazine alimentare ale companiei Coop sunt încă în proces de refacere după atac, dar un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters: ”avem mai multe magazine deschise decât cele închise acum”.

În Noua Zeelandă, 11 şcoli şi mai multe grădiniţe au fost afectate.

BSI, agenţia dereglementare a domeniului cibernetic al Germaniei, a declarat marţi că este la curent cu trei furnizori de servicii IT din Germania care au fost afectaţi, un purtător de cuvânt estimând că câteva sute de companii au fost afectate în general.

"În Germania nu există cazuri la fel de proeminente ca cel din Suedia", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Hackerii care au revendicat răspunderea pentru atac au cerut 70 de milioane de dolari pentru a restabili toate datele afacerilor afectate, dar şi-au indicat dorinţa de a-şi tempera cererile în conversaţiile private cu un expert în securitate cibernetică şi cu Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.