Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) listează o nouă emisiune de obligaţiuni (simbol bursier: PMB31), în valoare totală de 555,1 milioane de lei, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
”Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) listează o nouă emisiune de obligaţiuni (simbol bursier: PMB31), în valoare totală de 555,1 milioane de lei, pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Este cea de-a opta emisiune a Primăriei Municipiului Bucureşti listată la bursă, în decursul ultimilor 10 ani”, arată un comunicat transmis de BVB.
În cadrul plasamentului privat desfăşurat de PMB în luna aprilie 2025, au subscris 26 de investitori instituţionali. Cele 55.510 de obligaţiuni nominative, neconvertibile, negarantate, denominate în RON, au o valoare nominală de 10.000 de lei, o dobândă fixă de 8,47% şi o scadenţă de 6 ani, adică 23 aprilie 2031. Fondurile atrase de actuala emisiune de obligaţiuni a PMB sunt destinate refinanţării datoriei publice a Municipiului Bucureşti provenită din emisiunea de obligaţiuni scadentă în luna mai, anul acesta.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
În prezent, PMB are disponibile pentru tranzacţionare la bursă alte 3 emisiuni de obligaţiuni: PMB 32, PMB30 şi PMB28. Cea mai recentă dintre ele este emisiunea de obligaţiuni cu simbolul bursier PMB30, care a fost listată în urmă cu 2 ani şi va ajunge la scadenţă în 2030.
„Prin această nouă emisiune de obligaţiuni municipale, reconfirmăm nu doar capacitatea financiară solidă a Bucureştiului, ci şi angajamentul nostru ferm pentru transparenţă, stabilitate şi continuitate în dezvoltarea oraşului. Faptul că emisiunea a fost suprasubscrisă este o dovadă directă a încrederii solide pe care investitorii o au în administraţia locală. Le mulţumesc tuturor pentru această confirmare clară şi pentru încrederea constantă pe care ne-o arată. Doresc să transmit mulţumiri partenerilor din consorţiul de intermediere pentru profesionalismul demonstrat în această tranzacţie. Este un semnal clar că eforturile din ultimii ani dau rezultate, iar Bucureştiul devine tot mai mult un model de gestionare financiară sustenabilă în administraţia publică locală. Acest succes nu este doar tehnic, ci şi unul simbolic – arată că seriozitatea, consecvenţa şi orientarea către interesul public pot construi încredere reală. Suntem hotărâţi să continuăm acest parcurs şi să consolidăm direcţia stabilă şi predictibilă pe care am imprimat-o administraţiei Capitalei”, a declarat Nicuşor Dan, primarul general al Municipiului Bucureşti.
Consorţiul de intermediere pentru emisiunea obligaţiunilor PMB şi realizarea plasamentului privat a fost format din BCR, ca intermediar iniţiator, alături de Alpha Bank Romania, BRD – Groupe Societe Generale (BRD) şi Raiffeisen Bank, ca intermediari.
”De-a lungul ultimilor 10 ani, Primăria Municipiului Bucureşti a apelat constant la finanţarea prin intermediul pieţei de capital pentru a-şi continua planurile pe care le are în desfăşurare. Cea de-a opta emisiune de obligaţiuni a PMB este încă o confirmare că instituţiile publice locale pot beneficia pe termen lung de susţinere din partea bursei. Ne dorim ca tot mai multe instituţii locale să urmeze exemplul PMB şi să privească piaţa de capital ca pe un partener important când vine vorba de soluţii de finanţare şi dezvoltare.”, a menţionat Radu Hanga, preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.
Conform agenţiei de rating Fitch, Municipiul Bucureşti are scorul BBB- (perspectivă negativă) pentru datoria pe termen lung. Profilul de credit independent (standalone) al Municipiului Bucureşti este “A” începând cu aprilie 2023 şi reconfirmat în aprilie 2025.
”Ne bucurăm să anunţăm astăzi intrarea la tranzacţionare a unei noi emisiuni de obligaţiuni listată de Primăria Municipiului Bucureşti la Bursa de Valori Bucureşti. Faptul că PMB revine la bursă cu regularitate este o bună ocazie şi pentru alte instituţii locale de a lua în considerare piaţa de capital ca sursă de finanţare. România are un potenţial excepţional de creştere şi modernizare, iar fiecare instituţie locală contribuie la această imagine de ansamblu. Cu ajutorul bursei, oraşele şi judeţele din România pot atrage fonduri şi îşi pot duce mai departe planurile de dezvoltare. Sunt deja 5 judeţe şi 16 oraşe din ţară care au obţinut resurse financiare prin listarea de obligaţiuni municipale. Sperăm că aceste numere vor creşte şi, astfel, piaţa de capital va sprijini tot mai mult dezvoltarea regională.”, a spus Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.
În prezent sunt listate la bursă obligaţiunile municipale a 5 judeţe şi 16 oraşe din România. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiş şi oraşele: Alba Iulia, Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Focşani, Iaşi, Năvodari, Oraviţa, Orăştie, Predeal, Reşiţa, Siret, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Zalău.
Potrivit statisticilor de la nivelul anului 2023, Municipiul Bucureşti are o populaţie de 1,7 milioane de persoane (populaţie rezidentă), dintre care 1,1 milioane de persoane sunt salariate, peste 135,000 de companii active, un PIB de 427 miliarde de lei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.