O nouă capsulă pentru astronauţi a Boeing nu a reuşit, vineri, să ajungă pe orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale, într-o misiune de testare efectuată în cadrul unui program de transport al echipajelor umane pe staţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capsula pentru astronauţi CST-100 Starliner a fost lansată cu succes de la baza Cape Canaveral din Florida, dar o eroare a unui cronometru automat a împiedicat nava spaţială să ajungă pe orbita pe care ar fi urmat să întâlnească staţia spaţială.

Călătoria de debut către staţia spaţială era un test de referinţă pentru Boeing, care concurează cu SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, pentru reluarea curselor spaţiale cu echipaj uman ale NASA.

Capsula Crew Dragon a SpaceX a efectuat un zbor de testare către staţia spaţială în luna martie.

Eşecul misiunii Boeing  a avut loc într-o perioadă în care grupul dorea o lovitură de imagine într-un an marcat de criza legată de consemnarea la sol a avioanelor 737 MAX, în urma a două prăbuşiri fatale.

Capsula se află pe o poziţie stabilă, chiar dacă nu a ajuns pe orbita dorită, au precizat Boeing şi NASA.

Oficiali ai Boeing au declarat într-o conferinţă de presă că este prea devreme pentru a stabili ce a provocat defecţiunea. Efectul avut asupra designului şi posibilelor cerinţe de testare ale Starliner nu este clar.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Boeing că fie nevoită să reia testul de zbor orbital ar întârzia substanţial programul NASA şi ar creşte costurile.

Planul actual este revenirea capsulei pe Pământ şi aterizarea acesteia la White Sands, New Mexico, duminică, a declarat directorul general pentru spaţiu al Boeing, Jim Chilton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.