Oficialii Rezervei Federale au devenit mai îngrijoraţi la cea mai recentă întâlnire cu privire la inflaţie, indicând că le lipseşte încrederea necesară pentru a merge mai departe cu reducerea ratei dobânzii de referinţă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul-verbal de la reuniunea de politică monetară din 30 aprilie-1 mai a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă, publicat miercuri, a indicat îngrijorarea factorilor de decizie cu privire la momentul în care ar trebui să reducă dobânzile.

Întâlnirea a urmat unei serii de date care au arătat că inflaţia a fost mai persistentă decât se aşteptau oficialii la începutul anului 2024.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Fed vizează o rată a inflaţiei de 2%, iar toţi indicatorii au arătat că creşterile de preţuri au depăşit acest nivel.

”Participanţii au observat că, deşi inflaţia s-a diminuat în ultimul an, în ultimele luni a existat o lipsă de progrese în direcţia obiectivului de 2% al Comitetului”, se arată în rezumat.

”Datele lunare recente au arătat creşteri semnificative ale componentelor inflaţiei preţurilor atât la bunuri, cât şi la servicii”, potrivit minutei.

FOMC a votat în unanimitate în cadrul reuniunii să menţină dobânda de referinţă a împrumuturilor pe termen scurt într-un interval de 5,25%-5,5%, un maxim din ultimii 23 de ani, unde s-a aflat din iulie 2023.

”Participanţii au apreciat că menţinerea intervalului ţintă actual pentru dobânda fondurilor federale la această întâlnire a fost susţinută de date care indică o creştere economică solidă continuă”, se arată în procesul-verbal.

De atunci, au existat unele semne incrementale de progres în ceea ce priveşte inflaţia, deoarece indicele preţurilor de consum pentru luna aprilie a arătat o inflaţie anuală de 3,4%, uşor sub nivelul din martie.

Fără alimente şi energie, IPC de bază a ajuns la 3,6%, cel mai scăzut din aprilie 2021.

Cu toate acestea, sondajele consumatorilor indică îngrijorări tot mai mari. De exemplu, sondajul privind sentimentul consumatorilor realizat de Universitatea din Michigan a arătat că perspectiva pe un an este de 3,5%, cea mai mare din noiembrie, în timp ce optimismul general a scăzut.

Un sondaj Fed din New York a arătat rezultate similare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.