O curte federală de apel din SUA a anulat joi daune de 1,2 miliarde de dolari impuse Gilead Sciences pentru încălcarea unor brevete referitoare la o terapie împotriva cancerului, considerând că acestea sunt invalide, decizia fiind o lovitură pentru compania concurentă Bristol Myers Squibb, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două companii sunt implicate într-un proces care implică acuzaţiile că Yescarta, imunoterapia pentru cancer cu celule CAR-T a diviziei Kite Pharma a Gilead, încalcă brevetele pentru o terapie similară a Juno Therapeutics, divizie a Bristol.

Anul trecut, un judecător federal a majorat daunele stabilite de un proces cu juriu şi a ordonat lui Gilead să plătească Bristol Myers 1,2 miliarde de dolari pentru încălcarea brevetelor.

Hotărârea de joi a Curţii de Apel SUA pentru Circuitul Federal a anulat decizia respectivă.

Bristol Myers a afirmat într-un comunicat, că nu este de acord cu cea mai recentă hotărâre şi că va solicita o revizuire a deciziei Circuitului Federal.

Avocatul Gilead şi al diviziei Kite, Josh Rosenkranz, de la firma Orrick Herrington & Sutcliffe, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Acţiunile Gilead au crescut cu 0,3%, în timp ce acţiunile Bristol au scăzut cu 0,5% în urma informaţiei.

Medicamentul Yescarta al Gilead aparţine unei clase de tratamente anti-cancer de ultimă generaţie cunoscute sub numele de terapie cu celule T pentru receptorul antigenului himeric sau CAR-T, care reprogramează propriile celule imunitare ale organismului pentru a recunoaşte şi a ataca celulele maligne.

Gilead a cumpărat Kite Pharma, care a dezvoltat Yescarta, pentru 11,9 miliarde de dolari, în 2017, tratamentul fiind aprobat în SUA în acel an.

Medicamentul a înregistrat vânzări de 338 milioane dolari în primele şase luni ale acestui an.

Un juriu din 2019 a constatat că Kite a încălcat brevetele în mod intenţionat şi a acordat Juno şi Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, care acordă brevetul Juno, 778 milioane dolari. Judecătorul districtual Philip Gutierrez a mărit suma la 1,2 miliarde de dolari, la tribunalul federal federală din Los Angeles, anul trecut.

Memorial Sloan Kettering nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Bristol Myers a achiziţionat Juno şi programul său CAR-T prin preluarea Celgene, de 74 miliarde dolari, în 2019.

Judecătorul şef al circuitului american, Kimberly Moore, a scris pentru un complet unanim de trei judecători că părţile relevante ale brevetului deţinut de Juno nu sunt valabile, deoarece nu au o descriere scrisă şi detalii suficiente. În timpul unei argumentaţii orale din iulie, Moore a comparat descrierea brevetului cu încercarea de a identifica o anumită maşină spunând că are patru roţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.