Noul Stadion Naţional din Tokyo a fost finalizat oficial sâmbătă, cu o lună mai devreme şi cu aproape opt luni înaintea Jocurilor Olimpice de anul viitor, scrie publicaţia The Japan Times, care precizează că investiţia s-a ridicat la 157 miliarde yeni (1,4 miliarde dolari).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc vara viitoare, între 24 iulie şi 9 august, urmate de Jocurile Paralimpice între 25 august şi 6 septembrie.

Creat de echipa arhitectului Kengo Kuma, constructorul Taisei Corp, şi firma de proiectare Azusa Sekkei Co., stadionul a fost finalizat în 36 de luni pentru 157 miliarde yeni (1,4 miliarde dolari).

Odată cu predarea finală, stadionul va fi numit Stadionul Naţional. Acesta înlocuieşte Stadionul Naţional care a fost utilizat ca loc principal pentru Olimpiada de la Tokyo din 1964, care, la rândul său, a luat locul stadionului Meiji Jingu Gaien. Acesta din urmă a servit ca punct de plecare pentru studenţii care pleacau pe fronturile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Stadionul are 47,4 metri înălţime şi 60.000 de locuri.

Consiliului sporturilor din Japonia precizeză că stadionul îndeplineşte „cele mai înalte standarde de design universal din lume” şi are totodată facilităţi pentru persoanele cu handicap.

”Primim recenzii bune (de la persoane cu dizabilităţi) pentru modul nostru atent de a aborda detaliile”, a declarat un reprezentant al Consiliului sporturilor din Japonia.

În urma a peste 20 de consultări cu organizaţii ale persoanelor cu dizabilităţi, înălţimea scaunelor de toaletă a fost reglată în sus cu un centimetru, iar semnele Braille în ascensoare au fost afişate cu 2 milimetri mai sus.

Primul etaj este la nivelul solului, facilitând accesul fără probleme pentru utilizatorii de scaune cu rotile şi pentru cei cu probleme de mobilitate.

Cele 500 de locuri destinate utilizatorilor de scaune cu rotile au fost setate astfel încât nici spectatorii care stau în faţa lor să nu le obstrucţioneze priveliştea.

De asemenea, nivelul cinci al construcţiei va fi deschis publicului chiar şi după finalul Jocurilor Olimpice, atunci când nu se vor organiza evenimente. De acolo, vizitatorii se pot bucura de o privelişte frumoasă, de exemplu de florile de cireş sau de frunzele strălucitoare de toamnă, precum şi de Tokyo Skytree sau Muntele Fuji.

Inaugurarea marchează sfârşitul unui proiect care a fost conceput pentru prima dată în 2011 - cu doi ani înainte ca Tokyo să fie desemnat gazdă a Jocurilor 2020 - şi născut din dorinţa de a reînnoi vechiul stadion naţional, astfel încât să poată avea 80.000 de locuri pentru Cupa Mondială de Rugby.

Finala Cupei Mondiale de Rugby a fost mutată în cele din urmă la Yokohama, întârzind construcţia stadionului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.