Noua politică a Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de toleranţă faţă de aprecierea inflaţiei va fi o frână pentru dolar timp de ani de zile, ridicând semne de întrebare privind rolul băncilor centrale şi provocând în acelaşi timp probleme pentru instituţiile de profil de la Frankfurt şi până la Tokyo, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua politică a Fed, anunţată pe 27 august, are rolul să stimuleze economia americană printr-un nivel mai ridicat al inflaţiei. Acest lucru arată că majorările de dobânzi vor avea loc mai târziu, iar piaţa muncii va putea să se dezvolte mai mult, spre beneficiul familiilor cu venituri scăzute.

Această politică dă însă dureri de cap reprezentanţilor altor bănci centrale.

O astfel de interpretare a mandatului Fed ar putea fi considerată o implicare în politica socială, un precedent major pentru alte bănci centrale care îşi analizează rolul după ani de zile de măsuri neconvenţionale care influenţează deja distribuirea veniturilor.

Un motiv de îngrijorare imediat este slăbiciunea dolarului, care afectează exportatorii din Europa şi până în Asia. Acest subiect va fi una dintre temele de discuţie ale şedinţei de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de joi, pentru că un euro puternic face mai dificil ca ţările exportatoare din zona euro să iasă din cea mai gravă recesiune din istoria recentă.

State precum Germania şi Franţa, sau Japonia, generează în mod tradiţional creştere economică prin intermediul exporturilor, care sunt afectate atunci când monedele lor se apreciază. Exporturile acestor ţări sunt deja afectate de războaiele comerciale dintre Statatele Unite şi unii dintre principalii lor parteneri comerciali.

De la jumătatea lunii martie, dolarul s-a depreciat deja cu peste 10% faţă de un coş de valute, la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, fapt care l-a determinat pe economistul ef al BCE, Philip Lane, să avertizeze săptămâna trecută că nivelul cursului valutar contează, chiar dacă BCE nu are o ţintă pentru acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.