Noul preşedinte al României, Nicuşor Dan, a declarat, în legătură cu domeniile de unde ar putea fi reduse cheltuielile, că are „mai multe exemple în cap”, dar că nu vrea să avanseze ceva înainte de a discuta cu partidele, pentru că trebuie să fie o asumare cu care să se ducă toţi în Parlament.
„Eu am mai multe exemple în cap, dar nu înainte de a le discuta cu partidele, pentru că trebuie să fie o asumare cu care să ne ducem cu toţii în Parlament. Deci nu vreau să avansez eu ceva cu care poate ei nu vor fi de acord. Eu am identificat nişte lucruri pe care le susţin. O să avem discuţie cu ei”, a afirmat Nicuşor Dan.
Întrebat despre posibilitatea ca România să ajungă în situaţia de a pierde fonduri europene din cauza deficitului foarte mare şi cum ar putea fi prevenită o asemenea situaţie, Nicuşor Dan a răspuns că sunt două lucruri aici.
„Pe de o parte, România este în procedură de deficit excesiv şi procedura de deficit excesiv are nişte etape în care, eventual la un moment dat, un procent din fonduri să fie luate. Nu neapărat procentul e important, ci semnalul pe care o astfel de decizie ar da-o către piaţă şi în special pentru sistemul financiar şi pentru investitorii care împrumută România. Pe de altă parte, pe PNRR riscul mare este să nu atragem. Adică avem un termen în august 2026 şi riscul mare este să avem nişte bani pe care să îi avem şi pe care să nu îi tragem până atunci. Acolo este discuţia cea mai mare”, a subliniat Nicuşor Dan.
În privinţa creditelor cu dobânzi mari pe care România le poate lua în momentul de faţă şi modalitatea prin care ar putea fi rezolvată această problemă, Nicuşor Dan a spus că este o „chestiune de încredere pe care România o are pe pieţele financiare”.
„Dacă noi o să reuşim să scădem deficitul de la 9% la 7,5%, deja o să avem mai multă încredere şi o să avem dobânzi mai mici. Dacă peste doi ani o să ajungem să avem un deficit de 5%, ratele dobânzile vor fi şi mai mici, pentru că e o chestiune de cantitate şi de rată care se aplică acelei cantităţi”, a mai spus nicuşor Dan.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.