Cele trei persoane reţinute în urma celor 46 de percheziţii făcute în mai multe judeţe în dosarul care vizează obţinerea ilegală de ajutoare au arestate preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Neamţ, iar anchetatorii au anunţat că mai au peste 50 de suspecţi în acest dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ au anunţat, joi, că procurorii cercetează trei inculpaţi, persoane fizice, 24 de suspecţi, persoane fizice şi 26 de suspecţi, persoane juridice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în forma tentativei, în formă continuată.
 
“Din cercetări s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2020, inculpaţii S.Ş.D., R.A. şi N.A. au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii ilegale de finanţări din fonduri publice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10 din 12.01.2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderii mici şi mijlocii”, au precizat procurorii.
 
Ei susţin că începând cu luna ianuarie 2020, “membrii grupării infracţionale au procedat la preluarea unui număr de 23 de societăţi comerciale care aveau încheiate deja acorduri de finanţare cu Agenţiile pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului, atât personal cât şi prin intermediul unor persoane apropiate care au aderat la grupul infracţional organizat, dar şi prin atragerea unor persoane cu o condiţie materială precară, de pe raza judeţului Neamţ, persoane care au fost racolate de către inculpatul S.I. şi care au aderat la grupul infracţional organizat”.
 
Anchetatorii au stabilit că ulterior, prin intermediul celor 23 societăţi comerciale controlate de către liderii grupării infracţionale au fost depuse la Agenţiile pentru IMM, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obţine fondurile alocate conform prevederilor O.U.G. nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. În acest fel a fost cauzat un prejudiciu total în sumă de 4.086.037,99 lei.
 
 La data de 24 octombrie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Neamţ, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, au pus în aplicare 46 mandate de percheziţie domiciliară, atât pe raza judeţului Neamţ, cât şi pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti.
 
Mai multe persoane au fost conduse la sediile unităţilor de poliţie pentru audieri, iar în urma administrării materialului probator a fost dispusă reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a trei dintre membrii grupării.
 
Aceştia au fost prezentaţi magistraţilor de la Tribunalul Neamţ care au decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.