Municipiul Reşiţa listează prima emisiune de obligaţiuni municipale verzi la Bursa de Valori Bucureşti. Listarea obligaţiunilor Municipiului Reşiţa s-a realizat în urma derulării unui plasament privat în noiembrie 2023, în cadrul căruia, municipalitatea atras 8,8 milioane euro, prin emisiunea a 88.296 de obligaţiuni, neconvertibile, garantate şi denominate în euro. Fondurile obţinute prin emisiunea de obligaţiuni vor fi utilizate pentru cofinanţarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reşiţa, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie şi 10 autobuze electrice) şi amenajarea infrastructurii de transport în Reşiţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Primele obligaţiuni municipale verzi de pe piaţa locală de capital, emise de Municipiul Reşiţa, au debutat, marţi, 5 martie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)”, anunţă BVB.

Listarea obligaţiunilor Municipiului Reşiţa (RES33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat în noiembrie 2023, în cadrul căruia, municipalitatea atras 8,8 milioane euro, prin emisiunea a 88.296 de obligaţiuni, neconvertibile, garantate şi denominate în euro.

„Resiţa, oraş cu istorie, oraş cu viitor! Denumit în perioada interbelică părintele industriei româneşti, Reşita demonstrează, peste aproape 100 de ani, că este un oraş inovativ, un oraş verde. Ne bucurăm să fim primul oraş din România care a emis obligaţiuni municipale verzi, iar listarea de astăzi la Bursa de Valori Bucureşti este un pas important în realizarea ambiţiosului nostru plan de investiţii verzi la Reşiţa”, a declarat Ioan Popa, primarul Municipiului Reşiţa.

Fondurile obţinute prin emisiunea de obligaţiuni vor fi utilizate pentru cofinanţarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reşiţa, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie şi 10 autobuze electrice) şi amenajarea infrastructurii de transport în Reşiţa.

„Felicităm Municipiul Reşiţa pentru iniţiava de a emite obligaţiuni municipale verzi, care reprezintă o dublă premieră, în primul rând pentru că este primul pas al Reşiţei pe piaţa de capital şi, totodată, sunt primele obligaţiuni verzi emise de o municipalitate. În ultimii ani, Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat că este un partener solid pentru atragerea de finanţare atât de către companii, cât şi de consilii judeţene sau primării pentru derularea unor proiecte prin care să îmbunătăţească comunităţile pe care le administrează”, a afirmat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Obligaţiunile au o valoare nominală de 100 euro, dobândă variabilă (EURIBOR + 3,5% pe an) şi au scadenţa în 2033. Cuponul este plătibil semestrial, iar principalul va fi rambursat în 5 tranşe anuale (12% în 2029, 18% în 2030, 20% în 2031, 23% în 2032 şi, respectiv, 27% în 2033), iar după fiecare rambursare, valoarea nominală a fiecărei obligaţiuni se va diminua proporţional.

„Ne dorim ca exemplul Primăriei Reşiţa să fie urmat şi de alte autorităţi locale pentru susţinerea dezvoltării sustenabile şi verzi a comunităţilor pe care le reprezintă. Emisiunile de obligaţiuni oferă diversificarea surselor de finanţare atât pentru companii, cât şi pentru autorităţi administrative locale şi, totodată, permit o finanţare mai potrivită a proiectelor implementate pe termen lung şi care au nevoie de finanţări pe termen lung”, a spus Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Municipalitatea a fost asistată în cadrul plasamentului privat de către BRK Financial Group, în calitate de intermediar, şi VMB Partners, în calitate de consultant financiar.

„Pentru BRK Financial Group, o astfel de listare este o premieră în istoria recentă, iar interesul investitorilor pentru acest plasament ne dă speranţe că se pot derula mai frecvent astfel de tranzacţii. Randamentul oferit de aceste obligaţiuni, precum şi denominarea în euro, au atras deopotrivă investitori de retail şi instituţionali. Vorbim despre o serie de obligaţiuni verzi, în linie cu noile tendinţe de promovare a investiţiilor durabile şi sustenabile. Având în vedere structura subscrierilor în plasament, respectiv cu o pondere semnificativă, atât numeric, cât şi valoric, a investitorilor de retail, cred că vom avea atât ordine de tranzacţionate pe ambele sensuri ale registrului de ordine, cât şi tranzacţii”, a afirmat Monica Ivan, directorul general al BRK Financial Group.

Municipiul Reşiţa se alătură astfel, altor 15 oraşe şi 5 judeţe din România care au în prezent listate obligaţiuni la BVB. Este vorba despre judeţele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timiş şi oraşele: Alba Iulia, Bacău, Bistriţa, Bucureşti, Focşani, Iaşi, Năvodari, Oraviţa, Orăştie, Predeal, Siret, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Zalău.

Emitentul are opţiunea de răscumpărare anticipată în anul 2029.

„Felicitări municipiului Reşiţa, felicitări Primăriei şi Consiliului Local. Înregistrăm astăzi o premieră, Reşiţa este prima autoritate publică din România care emite obligaţiuni verzi la BVB. Validarea acestor obligaţiuni ca instrumente verzi şi certificarea încadrării proiectelor finanţate în ţintele ONU de dezvoltare durabilă au fost evidenţiate în raportul elaborat de Sustainalytics. Municipiul Reşiţa a obţinut un calificativ de rating egal cu cel al României de la agenţia Fitch, iar profilul de credit de sine stătător este chiar mai bun decât al ţării, evaluat la bbb+ datorită capacităţii sustenabile de îndatorare pe care o prezintă. Nu în ultimul rând, felicitări primarului Ioan Popa pentru abordarea profund responsabilă economic şi pentru viziunea modernă pe care o imprimă acestui oraş”, a spus, Valentin Miron, CEO VMB Partners.

Conform agenţiei de rating Fitch, Municipiul Reşiţa are scorul BBB- cu perspectivă stabilă şi credit de sine stătător bbb+, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligaţiuni îndeplineşte cele patru componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare şi Selecţie a proiectelor, Gestionarea încasărilor şi Cadrul de Raportare).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.